JECAJ MAJKE KOJI SLAMA SRCA: Otpada mu koža pri svakom dodiru, on je "dete leptir"!

Autor: N. J.

Lifestyle

06.10.2022

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog svakog dodira oni plaču.

JECAJ MAJKE KOJI SLAMA SRCA: Otpada mu koža pri svakom dodiru, on je "dete leptir"!

Foto: Printscreen Facebook

Kada se rodio Gabrijel Misurenkovas lekari su primetili da na nozi nema kožu.

Mališanu je ustanovljena teška genetska bolest koja se zove bulozna epidermoliza. To je stanje zbog kog je koža izuzetno osetljiva, preciznije rečeno karakteriše je ekstremno jak bol pri svakom dodiru zbog preterane osetljivosti.

Bušenje plikova

Decu koja boluju od ove bolesti nazivaju "deca leptiri" jer pri svakom dodiru koža može da im otpadne kao krilo leptira. Gabrijelovim roditeljima pokazano je na koji način bi dečak trebalo da se neguje. Potreban je poseban medicinski material, jer same povrede mogu da nastanu i tokom hodanja, gutanja, sedenja, pa čak i ležanja.

Koliko god se trudili da do povrede ne dođe, ona može nastati čak i pri trenju. Oni su morali da mu menjaju zavoje tri puta dnevno. Mnogo bolnije je što su morali i da buše plikove koji su se formirali i to iglom, ponekad koristeći više od 20 igala dnevno.

Foto: pixabay.com

Bolest

Uzrok nastanka

Mogu se nasleđivati autozomno dominantno i autozomno recesivno.

Lečenje

Mnogo je teško za roditelja, a najviše za dete da se bori sa opakom bolešću. Ljudi nekada nisu dovoljno edukovani te misle da se dete opeklo iIi nešto tome slično, zbog čega često imaju pogled kao da krive roditelja za stanje deteta. Zato nemojte odmagati, ako već ne možete da pomognete!

Inače, ova bolest uskoro bi mogla da bude lečena gelom koji su razvili naučnici sa Univerziteta Stenford. Oni su otkrili šta bi moglo deci dosta da olakša život.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading