MAJMUNSKE BOGINJE I INTIMNI ODNOSI! Da li se zaraza širi i u SPAVAĆOJ SOBI?!

Autor:

Lifestyle

24.05.2022

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majmunske boginje, potencijalno smrtonosna bolest odgovorna za alarmantan porast slučajeva u Severnoj Americi i Evropi u poslednje tri nedelje, prvenstveno se širi seksualnim putem među muškarcima, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

MAJMUNSKE BOGINJE I INTIMNI ODNOSI! Da li se zaraza širi i u SPAVAĆOJ SOBI?!

Foto: Prinskrin

Bolest se širi bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima, životinjama ili materijalima koji su kontaminirani virusom. Ulazi u telo kroz oštećenu kožu, respiratorni trakt ili kroz oči, nos ili usta, prema CDC-u.

Foto: youtube.com

 

Virus se ne smatra seksualno prenosivom infekcijom, niti se širi kroz spermu i vaginalne tečnosti, naveli su zvaničnici SZO. Međutim, svako ko je u bliskom kontaktu sa osobom koja ima virus smatra se pod visokim rizikom od infekcije.

- Mnoge bolesti se mogu preneti seksualnim kontaktom. Možete dobiti kašalj ili prehladu tokom seksualnog kontakta, ali to ne znači da je to polno prenosiva bolest - rekao je Endi Sil, savetnik SZO za HIV, hepatitis i druge polno prenosive infekcije.

Dr Dejvid Hejman, koji je ranije bio na čelu odeljenja za hitne slučajeve SZO, rekao je da je vodeća teorija koja objašnjava širenje bolesti seksualni prenos među gej i biseksualnim muškarcima. Rekao je i da je poznato da se majmunkse boginje mogu širiti kada je blizak kontakt sa lezijama nekoga ko je zaražen.

- Izgleda da je seksualni kontakt sada pojačao taj prenos - rekao je dr Hejman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading