OVO SU SIMPTOMI NAJSMRTONOSNIJEG RAKA NA SVETU! Ne ignorište ih, ako ih imate ODMAH kod doktora!

Autor:

Lifestyle

28.12.2021

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rak pankreasa (gušterače) je na glasu kao najsmrtonosniji kancer na svetu.

OVO SU SIMPTOMI NAJSMRTONOSNIJEG RAKA NA SVETU! Ne ignorište ih, ako ih imate ODMAH kod doktora!

Foto: pexels.com

Petogodišnje preživljavanje nakon dijagnoze iznosi oko 7 posto. Od 50.000 osoba kojima će se dijagnostifikovati rak gušterače iduće godine, verovatno će većina njih i umreti.

Jedan od razloga zašto je ovaj rak tako smrtonosan je taj što ne postoji rutinski testovi za rano otkrivanje. Napreduje brzo, jednim delom zbog mesta na kojem se nalazi – duboku u trbušnoj duplji i blizu svih vitalnih organa. Upravo je iz tog razloga važno biti svestan ranih simptoma ove teške bolesti.

- Ćelije raka gušterače su izuzetno otporne i agresivne. Čak i mali tumori se mogu proširiti na druge organe pre dijagnoze - ističe dr. Timoti Donaju,  šef onkologije i profesor hirurgije na univerzitetu Dejvid Gefen, UCLA.

Prema rečima stručnjaka, rizični faktori za razvoj ove okrutne bolesti su dijabetes, hronične upale gušterače, pušenje, starost, gojaznost i ishrana koja se većinom sastoji od crvenog i procesuiranog mesa.

Gušterača je žlezda u obliku horizontalno položene tanke kruške, a nalazi se između želuca, tankog creva i kičme. Sastoji se od 3 dela. Široki deo zove se glava, koja se nastavlja na telo i potom na uži deo koji se zove rep. Tumori najčešće nastaju u području glave.

Na ovih 5 simptoma stručnjaci upozoravaju da ih ne smete ignorisati ako ne prestaju:

Mučnina nakon konzumiranja masne hrane

Ako ste primetili ovaj simptom moglo bi se raditi o tome da tumor onemogućuje varenje masne hrane. On može i da stvori prepreku u probavnom traktu i uzrokuje mučninu,  žgaravicu i povraćanje. Ako se ovo stanje ponavlja, vreme je da se obratite lekaru.

Bol u leđima

Republika

Foto: Photo by rawpixel on Unsplash

Bol u leđima

 

Bol koja se širi u leđa može biti uzrokovana nizom faktora, a većina nije opasna, ali to može biti i signal raka gušterače. Tumor koji se razvije na gušterači može da pritiska susedne organe i tako uzrokuje bol.

Žutica

Žutilo kože ili beonjače, do žutice dolazi kada se bilirubin, komponenta žuči, nakuplja u krvi. Žuč putuje od žučne kese dok prolazi kroz gušteraču. Ako je tumor nastanjen na glavi gušterače, može ometati protok žuči i može doći do žutice.

Svetla ili masna stolica

Gušterača proizvodi enzime koje pomažu pri varenju masnoća, a rak gušterače to može sprečiti. Rezultat može biti masna stolica koja otkriva da telo ne razgrađuje masnoće iz hrane kako treba. Žuč i bilirubin otpad pretvaraju u smeđu boju, ako tumor onemogućava taj proces, stolica može biti svetle boje.

Dijabetes

Ako se dogodi da se kod vas razvije dijabetes tip 2, iako jedete zdravo i pazite na ishranu, to može biti simptom raka gušterače, a radi se o organu koji proizvodi insulin koji reguliše šećer u krvi. Tumor može taj proces da poremeti i potencijalno uzrokuje dijabetes.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading