NIKAKO NE KOMBINUJTE OVA DVA LEKA! Svi ih koriste, naročito tokom zime, a ne znaju koliko je to OPASNO!

Autor:

Lifestyle

27.12.2021

17:32

Ako redovno uzimate antihistaminike za lečenje alergija, ne bi trebalo da ih kombinujete sa lekovima protiv bolesti kretanja koje mnogi uzimaju pre dugih putovanja, a posebno tokom zime.

NIKAKO NE KOMBINUJTE OVA DVA LEKA! Svi ih koriste, naročito tokom zime, a ne znaju koliko je to OPASNO!

youtube.com/BuzzFeedVideo

Stručnjaci ističu da ova dva leka mogu da izazovu iznenadnu i jaku pospanost, a koja može biti veoma opasna ako ste na putu, posebno ako vozite.

Stvar je u tome što ovi lekovi mogu da izazovu blagu pospanost kada se uzimaju, a njihova kombinacija udvostručuje količinu aktivnog sastojka.

- Budite oprezni kada kombinujete antihistaminike protiv alergija kao što je difenhidramin sa lekovima protiv mučnine kao što je dramina. Njihovi slični aktivni sastojci mogu da dovedu do prekomerne pospanosti - kaže Nikol Gatas, docent farmakologije.

Dobra vest je da ako već uzimate antihistaminike, oni mogu da pomognu kod mučnine izazvane kretanjem, navodi "The Cleveland Blade".

- Ako antihistaminici nisu dovoljno efikasni za lečenje mučnine izazvane kretanjem, možete da pređete na lekove sa drugim aktivnim sastojkom koji ne izaziva pospanost - zaključio je farmakolog.

 

Komentari (0)

Loading