PROBUDIĆETE SE PUNI ENERGIJE: OVOM metodom možete da ELIMINIŠETE umor i pospanost!

Autor:

Lifestyle

14.04.2021

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa istraživača razvila je metodu koja može da transformiše vaš osećaj tokom jutarnjih sati ili bar da vam pomogne da se tokom jutra osećate manje umornim.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Ova naučno zasnovana metoda nastala je pre nekoliko godina, a u poslednje vreme postala je sve popularnija.

Prilagođavanje jutarnjih navika upotrebom ove tehnike može vam pomoći da ujutru što lakše ustanete iz kreveta i počnete sa obavljanjem zadataka za taj dan, navodi Objektiv.

Ako smo navikli da u određeno vreme idemo na posao, u školu ili da obavljamo različite obaveze u isto vreme svaki dan, pandemija je to dodatno zakomplikovala.

Naučnici objašnjavaju da su takve obaveze zapravo korisne za smanjenje inercije spavanja i kao pomoć u resetovanju našeg biološkog ritma. Za mnoge od nas su te rutine na koje smo navikli prekinute ili ih trenutno uopšte nema, pa to može biti razlog zašto se osećamo umornije nego što je to bilo pre pandemije.

Grupa istraživača osmislila je ovu metodu kako bi pomogla ljudima da lakše ustanu ujutru, odnosno razvili su strategiju za borbu protiv inercije spavanja. Ova tehnika se sastoji od šest principa:

  • Oduprite se nagonu da isključite alarm
  • Povećajte svoju aktivnost tokom prvog sata nakon buđenja
  • Istuširajte se ili umijte lice hladnom vodom
  • Izložite se sunčevoj svetlosti
  • Slušajte muziku koju volite
  • Razgovarajte sa porodicom ili prijateljima

Pokušajte da budete dosledni kad ustanete iz kreveta. To pomaže da naš biološki sat ostane u istoj vremenskoj zoni. Ako se naše vreme ustajanja razlikuje tokom radnih dana i vikenda, to može biti prilično zbunjujuće za naše telo.

Čak i ako vam se desi da legnete kasno uveče, ipak treba da se potrudite da ujutru ustanete kad i obično. Bolje je da se probudite u isto vreme, a kasnije da dremnete, a ne da spavate celo jutro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading