ODOLETI POPODNEVNOJ DREMKI NIJE LAKO: Evo šta treba da pojedete da se razbudite!

Autor: Republika

Lifestyle

26.02.2021

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popodnevni umor nije ništa neuobičajeno, nauka je objasnila da se svakog dana od 13 ili 14 sati, pa do 15 ili 16, osećamo pospano zbog promena u dnevnom biološkom ritmu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

U tom razdoblju dolazi do pada energije i koncentracije jer telesna temperatura raste. Po podne se možemo osećati tromo i ako smo za ručak jeli više ugljenih hidrata, ako smo dehidrirani zbog premalo vode ili smo ceo dan sedeli.

UKUS I MIRIS CITRUSA RAZBUĐUJE

Mnogi u tim situacijama posežu za kofeinskim napicima, ali postoje i druge metode koje mogu pomoći ako niste u prilici da prilegnete na pola sata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Narodni recepti, tradicionalna medicina i neka istraživanja tvrde da mogu pomoći mirisi citrusa, pa pojedite pomorandžu, limun ili grejp ili, recimo, popijte sok sveže isceđene pomorandže. Ako su citrusi iz prirodnog uzgoja, udahnite miris njihove kore. Osvežavajući miris možete osetiti i ako nakapate nekoliko kapi eteričnog ulja citrusa u raspršivač na radnom stolu.

Pokušajte da provedete najmanje 30 minuta napolju na suncu da biste regulisali ciklus spavanja i izbegli popodnevnu pospanost

ŽVAKA SA UKUSOM MENTOLA PROTIV POSPANOSTI

Jedno malo istraživanje na britanskom univerzitetu pokazalo je da u ovom slučaju pomaže i žvakanje žvakaće gume sa ukusom mentola.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osećaj svežeg daha trenutno razbuđuje. Iako još nije sasvim jasna povezanost, kutija žvakaćih guma bez šećera sa ukusom mentola pri ruci ne može da škodi. Mnogima pomaže i šetnja na svežem vazduhu, a ako ne možete da priuštite sebi šetnju baš u trenutku napada popodnevnog umora, odvojite nekoliko minuta i duboko i koncentrisano dišite, to može da pomogne. Potrudite se i da uvek pijete dovoljno vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading