SAVETI RUSKOG KARDIOLOGA: Srećan život s bajpasom

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

14.10.2021

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajpas operacija je najčešća vrsta operacije na srcu koja se izvodi kod odraslih ljudi. Razlog za ovu hiruršku intervenciju je delimična blokada jednog ili više krvnih sudova koji transportuju krv do srca.

Republika

Foto: pixabay.com

Sa bajpasom se normalno živi, ali je važno da se steknu zdrave navike

Iako se radi na otvorenom srcu, ugradnja bajpasa se ipak smatra bezbednom i efikasnom operacijom koja smanjuje rizik od srčanog udara i olakšava simptome bolesti koronarnih arterija.

- Kardiolozi uglavnom imaju više opcija za rešenje problema začepljenih arterija. Tek ako blokada ne može da se reši pomoću lekova ili manje invazivne intervencije poput ugradnje stenta, lekar će se odlučiti za bajpas operaciju. U kardiohirurgiji postoji ugradnja dvostrukog, trostrukog ili četvorostrukog bajpasa, koji je najkompleksniji zahvat jer uključuje svih pet glavnih arterija koje hrane srce - kaže ruski kardiolog dr Tatjana Jurejevna Gromiko.

Ona dodaje da bi pre operacije pacijent trebalo da se suzdržava od uzimanja aspirina, prestane s pušenjem i obezbedi prisustvo bliske osobe, koja će mu se naći u periodu oporavka. Osoba će proći kroz uobičajene medicinske testove i analize krvi, rendgen grudnog koša i EKG, ali i obaviti razgovor s anesteziologom. Sama procedura ugradnje bajpasa traje od tri do šest sati.

- Većina operisanih osoba može očekivati bolji kvalitet života nakon ugradnje bajpasa, ali uz pridržavanje određenih pravila i uvođenje zdravih namirnica u svakodnevni jelovnik. Bol u grudima i druge nelagodnosti koje su bile izazvane blokadom srčanih arterija će se smanjiti ili u potpunosti nestati. Ipak, najvažniji efekat ovog hirurškog zahvata ogleda se u smanjenju rizika od nastanka srčanog udara, koji može imati fatalan ishod - naglašava dr Gromiko.

BEZ ŽIVOTINJSKIH MASTI

Doktorka objašnjava da, uprkos činjenici da se grudna kost otvara tokom operacije, a zatim povezuje metalnim kopčama, nema potrebe da se plašite. Ona će potpuno zarasti u roku od tri meseca, a za to vreme potrebno je ograničiti asimetrične pokrete u gornjem ramenom pojasu, odustati od navike da ruke stavljate iza leđa ili nosite nešto teško jednom rukom ili na jednom ramenu - savetuje dr Gromiko.

Kardiolog savetuje da ograničite životinjske masti u ishrani, a prednost date povrću, uz izuzetak krompira, začinskom bilju, ribi, plodovima mora i žitaricama od celog zrna. Meso jedite najviše dva puta nedeljno, i to nemasnu ćuretinu i piletinu, kao i meso divljači. Izbegavajte proste i lako svarljive ugljene hidrate poput šećera i belog brašna.

- Alkoholna pića nakon ugradnje bajpasa nisu zabranjena. Ipak, čaša od 200 ml vina ili 50 ml žestokog pića dnevno za muškarce i upola manje za žene se ne sme prekoračiti. Prednost dajte crnom vinu, bogatom polifenolima, koji blagotvorno utiču na metabolizam lipida. Ipak, ovo nikako ne znači da bi trebalo da počnete da pijete alkohol nakon operacije srca ako to do sada niste činili. U soku nara takođe ima mnogo polifenola i dokazano je njegovo blagotvorno dejstvo u prevenciji ateroskleroze - savetuje dr Gromiko.

POŽELJAN KARDIOTRENING

Ona dodaje da fizičke vežbe generalno nisu kontraindikovane nakon operacije, kao i da mogu biti korisne. Da bi bio siguran da stanje vašeg srčanog mišića dozvoljava bavljenje sportom, kardiolog će sprovesti test stresne ehokardiografije, koji omogućava da se proceni odgovor tela na stres, identifikuju poremećaji srčanog ritma ili znaci ishemije miokarda. Ako je test negativan, pacijentu se preporučuje redovno bavljenje fizičkom aktivnošću. Važno je zapamtiti da samo kontinuirani kardiotrening u trajanju od najmanje pola sata trenira srce. Kućni poslovi i lagana šetnja nemaju takav efekat.

- Mnogi pacijenti kojima je ugrađen bajpas pitaju se da li smeju da lete avionom nakon operacije. Ako je postoperativni period bio miran, prvi let je moguć već za 10 dana. Jedan od faktora rizika za duge letove je dehidratacija i poremećaj krvotoka u venama nogu. Važno je da pijete dovoljno tečnosti, a na dugim letovima ne zaboravite da povremeno ustanete i protegnete noge - savetuje dr Gromiko.

- Svi pacijenti nakon operacije premosnice srčane arterije doživotno treba da uzimaju male doze aspirina. To je i dobra prevencija arterijske tromboze. Ako vam kardiolog prepiše lekove za regulaciju krvnog pritiska, veoma je važno da ih uzimate redovno i u istoj dozi. Za idealne vrednosti pulsa prepisuju se beta-blokatori, koji ne samo da usporavaju rad srca u mirovanju već i smanjuju pulsni odziv na fizički i emocionalni stres. Nakon ugradnje bajpasa kod gotovo svih pacijenata potrebna je primena statina, lekova za postizanje idealnih vrednosti holesterola u krvi. Najvažnije je da pacijent poštuje sve savete kardiologa, održava stabilan puls i krvni pritisak, nivo holesterola u krvi i bavi se preporučenom fizičkom aktivnošću - dodaje dr Gromiko.

VRSTE BAJPAS OPERACIJA

  • Operacija sa pumpom

Ovaj zahvat podrazumeva da se srce najpre zaustavi i isprazni od krvi. Funkciju srca i pluća preuzima mašina koja sve vreme pumpa krv i obogaćuje je kiseonikom.

  • Operacija bez pumpe

Ovaj zahvat predstavlja minimalno invazivnu kardiološku metodu kod koje se bajpas ugrađuje bez zaustavljanja rada srca, koje se samo blago uspori i stabilizuje.

Seks nakon ugradnje bajpasa

Ljubavne aktivnosti u spavaćoj sobi odlična su kardiovežba. Ako je test stresa pokazao da možete nesmetano da se bavite fizičkom aktivnošću, onda seks nakon ugrađenog bajpasa nije zabranjen. Erektilna disfunkcija kod muškaraca je čest problem kardioloških bolesnika jer je po mehanizmu nastanka slična koronarnoj bolesti srca i povezana s nedovoljnim širenjem arterija. Većina muškaraca izlaz iz ove situacije vidi u uzimanju inhibitora fosfodiesteraze tipa 5, odnosno preparata poput vijagre. Ako se uzima samostalno, ovaj pomoćni preparat neće izazvati dodatno opterećenje srca. Međutim, ni u kom slučaju se ne sme kombinovati s lekovima na bazi nitrata poput nitroglicerina zbog rizika od naglog pada krvnog pritiska.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading