SPASITE MLADU DEVOJKU OD BULIMIJE! Psihijatar savetuje kako da lečite poremećaj u ishrani

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

26.08.2021

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lečenje obavezno uključuje pomoć psihijatra, koji će odrediti individualnu terapiju, a ponekad predložiti i hospitalizaciju radi oporavka od bolesti

Republika

Foto: Photo by Helena Lopes on Unsplash

 

Nepravedno u senci daleko poznate anoreksije, bulimija nervoza je ne manje ozbiljan poremećaj u ishrani, koji zahteva multidisciplinaran pristup u lečenju, a pomoć psihijatra je nezamenjiva.

Neki oboleli često prikrivaju manifestacije i simptome bolesti, godinama skrivajući bolest i sve više narušavajući zdravlje. U ovakvim slučajevima je uloga porodice i bliskog okruženja veoma važna.

- Bulimija je oblik poremećaja ishrane u kojem se nervozno prejedanje smenjuje s pokušajima da se telo očisti od hrane. To je psihijatrijski poremećaj, obično stadijum ili varijanta nervne anoreksije, ali može biti i sindrom kod nekoliko drugih mentalnih bolesti. U svakom slučaju, pomoć psihijatra je neophodna - kaže ruski psihijatar Jekaterina Olegovna Sineuckaja.

Ona objašnjava da je osnovna manifestacija bolesti izazivanje povraćanja nakon velike količine pojedene hrane. Neke osobe koriste i lekove iz grupe laksativa i diuretika da bi izazvali čišćenje. Psihoterapeuti primećuju, a i statistika potvrđuje, da je bolest najčešća među adolescentima, posebno devojčicama.

ZNACI BULIMIJE

* prejedanje, s nemogućnošću da se kontroliše ili prestane

* izbegavanje zajedničkih obroka sa drugim ljudima
* osoba pokušava da sakrije hranu tako da joj je uvek pri ruci
* redovne dijete - uključujući i one s vrlo strogom kontrolom kalorija
* izazivanje povraćanja - izopštavanjem u toalet odmah nakon ručka
* stalna slabost, pospanost ili umor
* nisko samopouzdanje i kritika o izgledu
* promene raspoloženja
* depresija

- Duži vremenski period poremećaji u ishrani mogu proći nezapaženo kod drugih, posebno ako se pacijent krije. Tokom godina, redovno prejedanje i povraćanje može dovesti do čira na želucu, pankreatitisa, disfunkcije bubrega, aritmije, poremećaja menstrualnog ciklusa, krvnog pritiska i elektrolita u krvi. Takođe, lekari primećuju pojavu zapaljenskih procesa u usnoj šupljini i eroziju zubne gleđi - upozorava dr Sineuckaja.

Republika

Foto: pixabay.com

Treba biti umeren u jelu

Ona naglašava da bulimiju prati loša samokontrola i nezadovoljstvo izgledom, a ponekad i depresija. Psihijatar može dijagnostikovati bulimiju, kao i identifikovati druge mentalne probleme koji mogu uzrokovati prejedanje. On će utvrditi i zašto su se pojavili znaci poremećaja ishrane i prepisati optimalnu kompleksnu kombinaciju psihoterapije s terapijom lekovima i drugim tehnikama.

TEHNIKE LEČENJA BULIMIJE

* Kognitivno bihevioralna terapija
Ova metoda lekaru omogućava da prilagodi način razmišljanja i ponašanja pacijentu. Takođe, lekar uči da prepozna pristup ozbiljne gladi i da se nosi s mislima o hrani.

* Interpersonalna terapija
Efikasna je kod lečenja pacijenata koji, osim od bulimije, boluju i od depresije.

* Porodična terapija
Kroz grupne ili induvidualne sesije psihoterapeut rešava probleme u komunikaciji s voljenim osobama i uči ih načinima izlaska iz sukoba.

Tretmani samopomoći uključuju meditaciju i umerene vežbe za smanjenje stresa, kao i primenu ruskih narodnih lekova od isključivo prirodnih sastojaka. Smanjenju apetita pomoći će zeleni čaj, kefir i mineralna voda jer poboljšavaju varenje i odlični su za lečenje simptoma bulimije.

- Psihijatar može insistirati na hospitalizaciji ako je pacijent fizički iscrpljen, ima istoriju recidiva ili nema snagu volje za lečenjem. Takođe, ako postoje ozbiljni problemi u porodici, zavisnost od lekova, alkohola ili droga, samoubilačke namere, društvena izolacija ili drugi mentalni poremećaji, obavezno je zadržavanje u bolnici - kaže dr Sineuckaja.

RUSKI NARODNI LEKOVI PROTIV BULIMIJE

* Tinktura od belog luka
Tri čena belog luka ogulite, sameljite i prelijte kašikom prokuvane vode, prethodno ohlađene na sobnoj temperaturi. Ostavite da odstoji 24 sata, pa procedite. Svakodnevno uzimajte ovu količinu sveže pripremljene tinkture pred spavanje radi brže normalizacije apetita.

* Lek od pelina
Kašiku suvog pelina prelijte s 40 mililitara ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Uzimajte po kašiku leka tri puta dnevno, pola sata pre obroka.

* Sok od šljiva i smokvi
Kuvajte po 250 grama šljiva i smokvi u tri litra vode. Kada se količina vode smanji na 250 mililitara, sklonite s vatre, procedite i uzimajte po pola čase ovog soka pre obroka, tri puta dnevno. Ovaj ukusan sok ne samo da će poboljšati apetit već će samo lečenje bulimije učiniti efikasnijim i poboljšati zdravlje.

* Eliksir od celera
Ova biljka je poznata po svojim korisnim svojstvima i sposobnosti da leči poremećaje digestivnog sistema. Za pripremu eliksira je potrebno 20 grama stabljiki celera, prelijte ih s 350 mililitara prokuvane vode i kuvajte 15 minuta. Ohladite, procedite, podelite na tri dela i popijte pre svakog obroka.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading