VAŠ ŽIVOT IM NIJE ZANIMLJIV I RELEVANTAN! Divlja ambicija i svet koji postoji samo za njih: KAKO PREPOZNATI NARCISA?

Autor:

Lifestyle

07.08.2021

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ih ne primećujete, ne pružate pažnju, dominantniji ste, ugrozite ih, može doći do preteranih reakcija ljutnje i besa što predstavlja narcisodini poremećaj.

Republika

Foto: Photo by Fares Hamouche on Unsplash

Narcisi

 

Narcisom često nazivamo i ljude koji to zapravo nisu, one koji vole komplimente, vole pažnju, naklonost, ali sve to u umerenoj i prihvatljivoj meri, ali da li zapravo poznajete pravog, istinskog narcisa?

Osobe koje su narcisi vole da se služe trikovima koji se poigravaju sa inteligencijom drugih ljudi, kada im priđete preblizu uzimaju od vas svu energiju, tražeći da sva pažnja bude usmerena njima i da se njima udovolji. Probijaju vaše granice, ne poštuju ih, ljubomorni su na druge koji vas okupiraju, očekivanja su im nerealna kada se radi o tome kako drugi treba da ih tretiraju, ali za svoje ponašanje traže konstantnu potvrdu i opravdanje, prenosi Objektiv.

 

Republika

Foto: Photo by Thirdman from Pexels

 

 

Stručnjaci su objasnili šta je tačno narcizam, šarm, zavođenje ili povređivanje i izvrnuta istina i kako izaći na kraj sa njima.

Definisano je kao “sveprisutni obrazac grandioznosti, potrebe za divljenjem i nedostatkom empatije”  (Narcissistic Pesonality dissorder)je NPD. Predstavlja religioznost osobe prema osećaju sopstvene važnosti. Uvereni su da su toliko posebni, da ih niko ne može razumeti, tačnije, nisu nogama na zemlji.

Kako se manifestuje?

Može se manifestovati u obliku divlje ambicije, zajedno sa uspehom ili u skroz drugom smeru, mogu biti melodramatični i da verovati da su večita žrtva. Žive u zabludi o veličini koja se ispoljava ljubomorom i borbom za moć, naročito kada su u pitanju ljubavne veze, a incidenti i nasilje nisu retki, te nedostatak empatije može uništiti vas, ali i njihov život.
 

Republika

Foto: pexels.com

 

 

Koje su njihove osobine?

Narcis veruje da sve što ima veze sa njima, od ideja do problema, ima mnogo veću važnost od vaših. Vaš život im nije zanimljiv i relevantan, a to ćete shvatiti kada u razgovoru primetite da ga neprestano vraćaju u sopstveni narativ.

Rečenice koje izgovaraju kada su u problemu:

-Niko to ne radi tako dobro kao ja!

- Niko ne razume sa čim imam posla - ili će samo govoriti koliko su jaki i sposobni.

– Narcisi vide druge ljude kao pione kako bi preko njih ostvarili ono što žele. Možda to nikada neće priznati, ali oni su najvažnija osoba u sobi, a svi ostali su samo predmet kojim se manipuliše ili mesto na kojem mogu da reše svoje probleme. Dakle vaše granice im ne znače ništa – kaže doktorka Lusi Ho.

Narcisi kada nešto žele oni očekuju automatsko ustupanje, bez obzira na dan ili okolnosti, a kada im se to uskrati - gaze preko svega i po svemu, jer misle da imaju pravo da dominiraju. A ako im se suprotstavite, očekujte bes, kada im uputite bilo kakvu kritiku, poludeće i doživeti kao veliku nepravdu.

 Ove izuzetno ljuta, preterana reakcija, naziva se narcisoidnim besom, objašnjavaju stručnjaci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading