ONI KOJI IH IMAJU TVRDE DA DELUJE: Biljne amajlije za sreću u kući

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

13.07.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je verovati narodnim predanjima, koja se prenose s kolena na koleno, pojedine biljne vrste i povrće mogu pomoći da se zaštitite od negativnih uticaja i sačuvate blagostanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Narodna verovanja se s razlogom prenose sa kolena na koleno

Ogrlica od čenova belog luka zaštitiće vas od bolesti, a breskvina grana sačuvaće vaš dom od nesreće. U ove i brojne druge rituale verovali su i pridržavali ih se skoro svi naši preci.

Naime, prema drevnim narodnim verovanjima, određene biljke i namirnice, uz pravilno korišćenje, mogu da zaštite dom od nesreće i zlih uticaja, donesu uspeh u igrama na sreću, pomognu bolesnima da ozdrave i učine da se ispuni želja. Srpski telegraf predstavlja devet najmoćnijih amajlija koje se nalaze u kuhinji, bašti ili obližnjoj šumi.

Beli glog

Vreme boravka na selu ili u prirodi iskoristite da uberete koju grančicu belog gloga. Odsečena jednim udarcem nožem, grana belog gloga u cvetu moćan je talisman. Pričvršćena na vaša vrata tako da cvetni deo bude okrenut prema bravi, štitiće vaš dom od udara groma, čak i kada cveće opadne. Ako uberete više grana i stavite ih u vazu u blizini bolesne osobe, ova moćna biljka daće joj snagu da pobedi groznicu. Grančica belog gloga brižljivo smeštena u novčanik donosi uspeh u igrama na sreću.

Mahuna graška

Ako tokom čišćenja mladog graška pronađete mahunu s devet okruglih i zelenih zrna graška, odvojite zrna, uzmite mahunu desnom rukom, bacite preko levog ramena. Dok to činite, treba da poželite želju, koja će se sigurno ispuniti. Ako ste to uradili u kuhinji, ne bi trebalo da podignete mahunu s poda niti da dozvolite da to neko uradi umesto vas. Dobra ideja je da zamolite nekog od ukućana da počisti kuhinjski pod metlom. Tako će mahuna biti bačena slučajno, što će omogućiti vašoj želji da se ostvari.

Muskatni oraščić

Ovaj mali orah štiti od nesreće. Stavite ga u levi džep, u kome ne sme biti metalnih predmeta poput novčića ili ključeva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mahuna graška kao amajlija

Breskva

Grana ove voćke štiti kuću. Odsecite grančicu u cvetu dužine 20 cm. Obesite je iznad spoljne strane vrata pomoću konca od prirodnog materijala. Štitiće vaš dom i kada se osuši. Kada je sezona, imajte uvek buket grančica breskvi u cvetu i držite ga u predsoblju. Na taj način sprečićete one koji ulaze u kuću da sa sobom unesu loše uticaje koje mogu da imaju.

Peršun

Kada kupite ili uberete vezicu peršuna, potrošite je do kraja i ne dozvolite da se ugnjili ili osuši tako da je morate baciti u smeće. Nikada ga ne bacajte jer baciti peršun znači baciti sreću. Takođe, ne presađujte peršun u baštu jer to privlači nesreću. Posejte ga u rupe na zidu koji okružuje baštu ili po samoj njenoj ivici. Kada seme peršuna nije direktno posejano u zemlju, onda peršun predstavlja prepreku lošim uticajima. Trudnice ne bi trebalo da seju peršun.

Detelina sa četiri lista

Ako ste pronašli detelinu sa četiri lista, smeši vam se dug period sreće. Pažljivo je osušite i stavite u plastičnu kesicu ili omot od tankog providnog papira. Detelinu čuvajte u novčaniku. Biće to vaša moćna zaštitna amajlija.

Verbena

Ova ukrasna biljka je zaštitnik potencije muškaraca. Da biste izbegli peh u spavaćoj sobi, nosite seme verbene u beloj lanenoj kesici oko vrata. Grana verbene okačena o gredu kuće donosi vam sreću, zdravlje i blagostanje. Ako želite da provedete prijatno veče, poprskajte prostoriju u kojoj ćete boraviti s prijateljima s nekoliko kapi vina u kom ste preko noći držali četiri lista verbene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ništa bez belog luka

Beli luk

Opšte je poznato svojstvo ovog povrća da zaštiti od nesreće. Možete pričvrstiti nisku belog luka duž zida ili svežanj belog luka okačiti o plafon u kuhinji ili dnevnom boravku. Na ovaj način narednih godinu dana on će vas štititi od nesreće, ali samo ako se radi o svežem belom luku spremnom za sušenje. Ako je sezona svežeg belog luka prošla, koristite suvi, ali imajte u vidu da je on manje efikasan i da ga treba menjati na svaka tri meseca. U svrhu zaštite od bolesti nosite ogrlicu od belog luka. Potreban vam je neparan broj čenova belog luka, beli konac i igla. Nanižite čenove na konac pomoću igle, a svaki čen blokirajte s dva čvora. Ogrlicu nosite ispod odeće, a uveče je skinite i okačite na zid blizu kreveta. Promenite je čim primetite da se menja ili počinje da truli.

Pasulj

Miris ove mahunarke štiti. Zagrejte suvi pasulj u tiganju bez ulja sve dok ne izgori. Miris koji se oslobađa tom prilikom tera čini. Možete posuti nekoliko zrna pasulja po uglovima prostorija i redovno ga menjati.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading