POSTOJI I TROVANJE VODOM: Ovo su simptomi, a bubrezi najviše stradaju!

Autor: Republika

Lifestyle

20.06.2021

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiperhidracija podrazumijeva ekstremno unošenje vode u organizam u veoma kratkom vremenu. Bubreg ima kapacitet izlučivanja tečnosti urinom, procenjuje sa na oko 1 litar na sat.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Retko se događa, ali i prevelik unos vode u kratkom vremenu, obilna i brza konzumacija (hiperhidracija) nije dobra, jer dovodi do neravnoteže elektrolita u telesnim tečnostima, koja uzrokuju smetnje. Osim toga, bubreg ima svoj kapacitet izlučivanja tečnosti urinom, procenjuje se na oko 1 litar na sat, te ako je priliv vode veći od njegovog kapaciteta, bubreg nije u mogućnosti da to kompenzuje.

Prvi simptomi da se u telu nalazi daleko više vode od potrebne količine su glavobolja, mučnina, grčevi. Javljaju se i otežano disanje u ležećem položaju zbog nakupljanja tečnosti u plućima (stanje se poboljšava u sedećem), glavobolja uzrokovana pritiskom edema na mozgu, povraćanje, konvulzije, povećan krvni pritisak, otečene ruke i noge... U najtežim slučajevima javlja se gubitak svesti, koma i smrt.

RepublikaFoto: pixabay.com

Lečenje se sprovodi restrikcijom unosa vode, davanjem elektrolita, koncentrisanon rastvora glukoze uz koju, ako je potrebno, i insulin. U svakom slučaju u svemu, pa i u pijenju vode, moramo biti umereni i slušati svoj organizam da li nam daje osećaj žeđi ili ne, ne potiskivati osećaj žeđi nego mu udovoljiti uzimanjem tečnosti pravovremeno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Koliko vode popiti?

Ljudsko telo prosečno se sastoji od 65 do 70 posto vode, ali to se s godinama starosti polako smanjuje. Da bi bili zdravi i dobro se osećali, neophodno je održavati taj nivo, odnosno unositi dovoljno tečnosti u tilo, ali nikako ne previše, prenosi Informer. 

Potrebe za vodom zavise od količine unesene hrane i telesne mase, dobu i telesnoj aktivnosti. Dnevno se u umerenoj klimi u proseku preporučuje da pijete 0,3 dl vode po kilogramu telesne mase.

Primer: Osoba koja ima 50 kilograma, treba da pije dnevno 1,5 l (0,3 dl vode x 75 kg) vode, a osoba koja ima 75 treba da pije 2,25 l (0,3 dl vode x 75 kg) vode na dan. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading