PROBLEMI SA STOPALIMA KOJE NE SMETE DA ZANEMARITE! Doktori upozoravaju ako vam se dešavaju ove promene ODMAH REAGUJTE

Autor:

Lifestyle

08.03.2021

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pitanje je zašto koža na stopalima puca i ljušti se?

RepublikaFoto: Photo by Rune Enstad on Unsplash
Foto: Ilustracija

Gljivice

Gljivična infekcija jedan je od najčešćih uzroka zašto puca koža. Najčešće se javlja na tankoj koži između prstiju, a ono što nikako ne biste trebalo da raditi je ljuštenje napukle kože. Gljivičnu infekciju treba što pre početi lečiti kako ne bi zahvatila nokat jer se gljivična infekcija nokta teško i dugotrajno leči.

Znojne noge

Osobe koje vežbaju i noge im se često znoje, s većom će verovatnoćom "zaraditi" infekciju. Pod utiecajem stalne vlage, koža će se početi ljuštiti.

Krive cipele

Mnogi ljudi, posebno žene, često nose neudobne cipele koje će nakon dužeg nošenja prouzrokovati nastanak žulja i pucanja kože. Cipele bi trebale biti od prirodnih materijala i nikako ih ne biste trebalo nositi predugo. Svakako često menjajte čarape kako biste sprečili nastanak i širenje bakterijske infekcije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Opekline od sunca

Niko ne ide na plažu s namerom da izgori, ali u pokušaju da dobiju preplanuli ten, mnogi preteruju s boravkom na suncu i bez adekvatne zaštite. Opekotine od sunca uticaće na ljuštenje kože.

Ekcemi

Ekcem je hronična upala kože praćena brojnim neugodnim simptomima, kao što su velika suvoća i svrbež zahvaćenih područja, piše Ordinacija.hr. Najčešći uzrok ekcema je atopijski dermatitis, iako se sam pojam veže i uz druge vrste dermatitisa. Procenjuje se da tri do sedam posto populacije ima neku vrstu ekcema, a kod više od 70 posto obolelih reč je o naslednoj bolesti. Ekcem se često povezuje s astmom i alergijama.

Dehidracija

Ako vam telo dehidrira, itekako će se to odraziti i na vašu kožu. Suva koža lakše puca i ljušti se. Ne zaboravite da pijete vodu tokom dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading