NE SMETE DA PRETERATE SA TUNJEVINOM! Evo koje količine su dozvoljene deci, a koje odraslima

Autor: Republika

Lifestyle

27.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tunjevina je zdrava, ali je velika količina opasna i naučnici su utvrdili koliko sme da se jede.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tuna u konzervi za mnoge je zdrav i hranljiv ručak na brzinu, ali malo ko zna da tunjevina zbog velikog sadržaja žive može da uništi zdravlje, upozoravaju nutricionisti.

Zbog industrijskog zagađenja, živa se sve više taloži u organizmu dugoživućih riba. Ova toksična supstanca opasna je po zdravlje nervnog sistema, mozga, srca, bubrega i pluća.

Treba je jesti samo tri puta mesečno!

Utvrđeno je da je količina žive tri puta veća kod bele tune u odnosu na prugastu, pa se preporučuje da deca mlađa od šest godina jedu porciju od 85 grama jednom mesečno, deca od 6 do 12 godina dve porcije od 125 grama, dok stariji, isključujući trudnice, mogu da jedu ovu tunjevinu tri puta mesečno. Pritom, ženama se preporučuje porcija od 170 g, a muškarcima i do 225 grama.

Stručnjaci ističu da je najzdravija konzervisana riba losos, jer je bogat omega 3 masnom kiselinom, a ne akumulira živu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading