NAJNOVIJA OTKRIĆA NAUČNIKA: Postporođajna depresija može trajati i TRI GODINE nakon porođaja!

Autor: yumama.com, Republika

Lifestyle

28.11.2020

15:47

U poslednjih nekoliko godina sve više se priča o postporođajnoj depresiji, koja se generalno smatra tabu temom. Ipak, ona zaista postoji i javlja je se kod čak 20 posto majki. Jaki simptomi, koji uključuju depresiju i mnogo suza, obično se javljaju tokom prvih nekoliko nedelja posle porođaja, ali se mogu javiti i kasnije u životu tokom prve bebine godine.

pexels.com
Foto: Ilustracija

Dešava se, nekada, da porođajna depresija kod mladih majki traje i po tri godine, prema najnovijoj studiji američkog Nacionalnog instituta zdravlja.

Studija je objavljena u žurnalu Pediatrics, a vršena je na 5 000 žena. Jedna od njih četiri imala je visoke nivoe simptoma depresije u nekom periodu tokom tri godine posle porođaja. 

"Naša studija govori da šest meseci nije dovoljno dug period da se prepozna depresija", ističe glavna autorka studije Dajen Putnik. 

Simptomi

Simptomi postprođajne depresije su: tuga, anksiotnost, promena apetita, sna, koncentracije, osećaj bespomoćnosti i bezvrednosti. 

"Dugoročni podaci su ključni za bolje razumevanje mentalnog zdravlja majki, što znamo da je ključno za dobrobit njih samih, ali i beba", dodala je. 

"Predlažem provere naredne dve godine, jer će tako biti jasnije kojim majkama ide dobro a kojim ne". Naravno, autorka ističe da ova proveravanja ne moraju biti obavezna, ali se preporučuju.

Neodoljivo Posted by Republika on Thursday, November 26, 2020

Povećan rizik od depresije

Naučnici su pokazali da one žene koje su imale prethodna stanja, poput promena raspoloženja, gestacijskog dijabetesa imaju veće šanse za pojavu simptoma depresije. Iako svaka žena može doživeti depresiju, neke se ipak nalaze u malo većem riziku, usled nekih mentalnih poremećaja, hroničnih stanja i teških društvenih situacija.

 

 

 

Spoljni faktori, poput niskih primanja i težih životnih uslova takođe mogu biti okidač. Upravo zato je važno da okolina ima razumevanja i pruži što bolju podršku roditeljima, kako bi deca bila srećnija, zdravija i uspešnija.

Komentari (0)

Loading