Žene ovo ne očekuju nakon porođaja: 14 stvari koje će iznenaditi svaku novopečenu majku!

Autor:

Lifestyle

23.08.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada postanete majka naići ćete na bezbroj neočekivanih momenata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Porođaj je dobro protekao, svi su srećni, ali… zašto još uvek imate trudnički stomak? Ne paničite. Materica je još uvek povećana i biće potrebno oko šest meseci da povrati prirodnu veličinu.

2. Planirali ste da izađete u šetnju? Onda počnite da se spremate bar pola sata ranije pre nego što ste navikli. Zašto? Pa, bebe imaju običaj da se ukake ili se ispovraćaju čim otvorite vrata stana!

3. Naprosto je nemoguće istovremeno držati kišobran i gurati kolica. To ćete i sami otkriti kada kiša počne da pljušti, a vi se nađete makar i samo desetak minuta hoda do kuće. Rešenje? Kupite topao i 100 posto vodootporan šeširić ili kapu, i jaknu, i zaboravite na kišobran.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Očekivali ste da će vaša beba imati najfiniju i najmekšu kožu na svetu, ali je njeno lice prekriveno sitnim, belim bradavicama. Ne brinite, one nastaju zbog začepljenja još nerazvijenih lojnih žlezda na licu. Nemojte pokušavati da ih uklonite na bilo koji način, ubrzo će same nestati.

5. Više ćete se znojiti i osećati otežano. Deluje neugodno, ali su ove pojave znak da se vaše telo oslobađa tečnosti koja se nakupila tokom trudnoće. Nosite laganu pamučnu odeću i pijte dosta vode.

6. Otkrićete koliko su noći hladne. Izvlačenje iz toplog kreveta u tri sata posle ponoći da biste nahranili bebu uopšte nije zabavno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

7. Iznenada ćete razviti fobiju od stepenica– što ako se okliznete i padnete sa detetom u naručju? Neke majke čak potpuno izbegavaju stepenice gde god i kada god je to moguće. Ipak, nema potrebe za tako radikalnim merama.

8. Imate loš dan? Ništa neobično ni strašno. Ako ste nervozni ili potišteni, izađite iz kuće i potražite društvo. Idite u šetnju, popijte kafu sa prijateljicom ili obavite kupovinu namirnica.

9. Na početku ćete osećati paniku i bespomoćnost svako jutro kada vaš partner ode na posao, a vi ostanete sami sa detetom. Da biste očuvali zdrav razum i vezu sa stvarnošću, viđajte se bar sa jednom prijateljicom ili rođakom svaki dan.

RepublikaFoto: Photo by Katie Treadway on Unsplash
Foto: Ilustracija

10. Svakodnevno nošenje higijenskih gaćica ili uložaka postaće vam sasvim normalna stvar. To će vam biti neophodno sve dok ne prestane iscedak od krvi, sekreta i materničnog tkiva, što obično traje oko šest nedelja.

11. Budite realni kada je u pitanju povratak starog izgleda. Slavne dame možda mogu obući staru odeću već osam sati nakon porođaja, ali u stvarnom svetu potrebno je devet meseci da se telo vrati u formu i izgled od pre trudnoće.

12. Smanjite listu obaveza. Prošli su dani kada ste za sat vremena mogli uraditi nekoliko kućnih poslova. Nemojte biti strogi prema sebi, jer više ne postižete mnogo. Sama činjenica da brinete o bebi je najveći uspeh.

Foto: Ilustracija

13. Vaša beba još uvek ne može mnogo da uradi, ali može vas videti. Tokom dojenja, ona ima savršen (mada još uvijek maglovit) pogled na vaše lice. Gledajte je, smešite joj se i pričajte joj za to vreme. Njen mozak prihvata informacije, obrađuje ih i reaguje na vas. Za nekoliko nedelja dobićete najveću nagradu – bebin prvi osmeh, piše miss7mama.

14. Na kraju - savet stručnjaka: Naravno, vaša beba je najvažnija na svetu, ali je i briga o sebi takođe prioritet – nemojte to žrtvovati. Zamislite ključne odnose u vašem životu u piramidnom obliku, tako da najvažniji bude na vrhu. Sebe postavite na vrh, na sledećem nivou ste vi i vaš partner, a na trećem vi i vaša beba. Svi ostali nalaze se pri dnu piramide. Iako će vam ova postavka delovati sebično, neophodno je da budete sretni i zdravi da bi takva bila i vaša beba. Prvih nekoliko meseci roditeljstva sigurno će biti haotični i iscrpljujući, ali i nezaboravni. Uživajte u novom životu!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading