PRIRODNE METODE ZA UBLAŽAVANJE SPAZMA: Voda iz kiselih krastavčića protiv GRČEVA u nogama!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

30.10.2020

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko ko u životu nije doživeo neprijatan grč u listu i stopalu. Grč ili spazam je nevoljno skraćivanje, kontrakcija jedne ili nekoliko grupa mišića, obično praćeno jakim bolom. Ova bolna pojava može se desiti i usred noći i tako nam prekinuti san.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uzroci grčeva u nogama su brojni. Od taloženja mlečne kiseline u premorenom mišiću, sedenja i ležanja u nepravilnom položaju, oštećenja nerava zbog ponavljanih pokreta, kao i loše cirkulacije ili nedostataka nekih minerala. Grčevi su, iako bolni i neprijatni, uglavnom bezazleni. Oni, ipak, mogu biti znaci i nekih ozbiljnih oboljenja, poput bolesti bubrega i jetre, Parkinsonove bolesti, dijabetesa i disbalansa elektrolita. Opredelite se za neke od delotvornih i proverenih ruskih prirodnih lekova, kojima ćete efikasno otkloniti grčeve u nogama.

ŠLJIVE I HELJDA

Namirnice bogate kalcijumom blagotvorno deluju na sprečavanje grčenja mišića. Redovno konzumirajte mleko, mladi sir, pavlaku, zeleno lisnato povrće, susam, orahe, suvo voće, pomorandže i grejpfrut. Umesto instant preparata magnezijuma, koji su dostupni u apotekama kao prva pomoć protiv grčeva, unosite magnezijum kroz šljive, integralni hleb, heljdu, ovsene kaše, pasulj i kakao, pa je manja verovatnoća da će do grčeva doći. Kalijum je takođe veoma bitan u sprečavanju i lečenju grčeva u mišićima, pa se zato savetuje pečeni krompir, tikva i lubenice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao prvu pomoć kod nastanka neprijatnog grča, popijte vodu od kiselih krastavaca, koja je bogata elektrolitima i već nakon minuta, bol će prestati, tvrde naučnici. Od pomoći može biti i mešavina sirćeta, meda i tople vode. Ruski travari preporučuju i da svakodnevno pijete po pet šolja čaja od kamilice jer taj napitak povećava nivo amino-kiselina, koje olakšavaju grčeve u nogama. Preporučuje se da terapija kamilicom traje 15 dana.

Ruski travari preporučuju da svakodnevno pijete po pet šolja čaja od kamilice jer taj napitak povećava nivo amino-kiselina, koje olakšavaju grčeve u nogama

ETERIČNA ULJA

U posudu sa vrelom vodom dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. To mogu biti lavanda, majoran, đumbir ili ulje origana. Umočite mekanu tkaninu, blago je iscedite i privijte nauljenu stranu na bolno mesto.

LIMUN, PROPOLIS I JABUKOVO SIRĆE

Svakodnevno mažite noge od kolena do stopala svežim limunovim sokom. Kada se limun osuši, namažite noge mašću sa dodatkom propolisa. Onda obujte čarape. Ova kura traje najmanje mesec dana. Možete i da svakog jutra i večeri jabukovim sirćetom ili sokom limuna namažite stopala. Ne brišite, ostavite da se dobro osuši, zatim obucite čarape. Lečenje traje dve nedelje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ZELENI PARADAJZ

Nezreli paradajz isecite na tanke kriške i položite na potkolenice i listove. Obmotajte gazom ili pelenom. Držite dok se ne osuši, ponavljajte po potrebi. Nezreli paradajz sadrži mnogo vitamina i minerala, ali i prirodnih kiselina, koje podstiču cirkulaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

VEŽBE PROTIV GRČEVA

* Na jači konac ili tanji kanap nanižite plutane čepove od vinskih flaša. Obim treba da odgovara obimu vaših potkolenica. Ovakvu spravicu koristite kao vrstu masažera. Od kolena do skočnih zglobova dlanovima pomerajte nanizane čepove gore-dole tako da osetite olakšanje u napetim mišićima listova.

* Kod pojave grčeva u listovima izuzetno je delotvorna i sledeća vežba: ležeći na leđima ispravite noge, podignite ih uvis i blago savijte u kolenima. Potom stopala postavite u pozu poput balerine, tako da prsti budu istegnuti ka gore, a onda obrnuto - tako da pete idu ka gore. Takođe, stopala vrtite prvo u smeru kazaljke na satu, a potom u obrnutom smeru. Osetićete toplotu u listovima ako vežbu radite ispravno. Počnite sa tri minuta dnevno, a s vremenom se trudite da produžite vreme izvođenja.

*Ako dugo sedite na poslu, pod stolom stopala pomerajte tako da prvo prste usmerite ka sebi, a potom obrnuto, prste ispružite od sebe. Drugim rečima, neka se vaša stopala pomeraju po principu prsti-peta.

SNEG

Otopite sneg i dodajte mu malo morske soli i jabukovog sirćeta. Ovom tečnošću lagano masirajte noge. Možete i po starom ruskom običaju da bosi napravite nekoliko koraka po snegu. To izuzetno podstiče cirkulaciju u nogama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

SENF I MASLINOVO ULJE

U porcelansku posudu sipajte dve kašičice senfa u prahu i kašičicu maslinovog ulja. Dobro promešajte da dobijete homogenu masu. Ako imate grčeve tokom noći, pripremite smesu ranije i držite je u frižideru. Čim osetite grč, utrljajte ovaj melem.

OBLOGA OD CRNOG LUKA

Uveče, pred spavanje izrendajte crni luk. Dodajte kafenu kašičicu soli. Izmešajte, namažite na pamučnu krpu i stavite kao oblogu na mišić. Oblogu pričvrstite elastičnim zavojem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading