UŽIVAJTE U PRIRODNIM BOGATSTVIMA NAŠE ZEMLJE: OVO su DESET najboljih jesenjih destinacija u SRBIJI!

Autor: Marija Stanić

Razonoda

21.10.2020

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo je načina da lepo provedete jesen putujući po Srbiji. Ako poštujete epidemiološke mere, koronavirus vas ne mora sprečiti u tome.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Napravite plan, izaberite društvo i svaki vikend može biti prava avantura. Vesna Dimitrijević, licencirani planinarski vodič (planinarsko-sportskog društva Železničar), vam preporučuje najbolje jesenje destinacije za izlete po Srbiji.

Bobija i Drmanovina

Ove planine bogate su raskošnim šumama visokog drveća. Velika raznolikost listopadnog rastinja i značajan broj sunčanih sati dovode do prave eksplozije jesenjih boja.

Krupajsko vrelo

RepublikaFoto: Republika/K. NOVAKOVIĆ
Krupajsko vrelo

Ovo je predivna destinacija sačinjena od vodopada i malih jezera okruženih šumom. Plava voda u kojoj se ogleda predeo u jesenjim bojama prizor je koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tometino Polje

Predeo ušuškan u dolini planinskih grebena u kom meandrira rečica Kamenica na Maljenu. Izuzetno atraktivnim delom koje se naziva Orlovo gnezdo, plave reke i zlatne livade pružaju nesvakidašnji utisak.

Ploveća ostrva na Kopaoniku

Semeteško jezero jeste jezero po kojem plove ostrva. Prečnika je oko 60 metara, a najveće ostrvo je dugačko 15 metara i obraslo je rastinjem, a na njemu je čak i nekoliko visokih stabala. Osim ovog ostrva, postoji i nekoliko manjih, a nekoliko njih su uništili kupači. Ostrva se pomeraju kada duva vetar, a i ljudi ih mogu pomerati, tako da predstavljaju pravu atrakciju.

Vodopad Prskalo

Ovaj vodopad na južnom Kučaju visok je oko 15 metara, iako je vrlo siromašan vodom, nikada nije presušio. Nalazi se pored puta, tako da ga svi vide, a opet dovoljno daleko da svi mogu da prođu.

Belocrkvanska jezera

Preporučuju se porodicama i osobama koje žele da se lepo odmore i oslobode stresa. Iako ih ima više od 10, izdvaja se sedam jezera, od kojih su najpoznatija Vračevgajsko i Šljunkara. Uz jezero se nalazi kamp i nekoliko manjih hotela i vila pogodnih za odmor.

Šumadija

Topola i Oplenac vekovima su poznati po vinogradima. Ovo su idealne destinacije za ljubitelje vina i hedoniste.

Vrnjačka Banja

RepublikaFoto: Tanjug
Vrnjačka Banja

Ovde nemojte propustiti da obiđete ljubavni most i dugačko šetalište kroz park. Uživajte u šetnjama po kiši, degustirajte lekovitu vodu, okačite katanac na most ljubavi ako već niste, obiđite japanski vrt ili idite na izlet do planine Goč.

Srebrno jezero

RepublikaFoto: Republika/M. JOVANOVIĆ
Srebrno jezero

Odmor na ovom jezeru prijaće svakom ko voli aktivan odmor. Dugačko šetalište pored samog jezera idealno je za džoging, fitnes, vožnju bicikla i rekreaciju. Posetite Golubačku tvrđavu i istražite oblast reke Pek, a možete iznajmiti i čamac. Veoma su prijatni i izleti do rimskog grada Viminacijuma ili do Lepenskog vira.

Đavolja varoš

Promenite jesenju svakodnevicu posetom Đavoljoj varoši. Više od 200 zemljanih reljefnih figura i lekovita đavolja voda sa Crvenog vrela učiniće ovaj izlet zaista posebnim. Legenda o skamenjenim svatovima daje dozu mističnosti ovom mestu koje je nominovano za svetsko čudo prirode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nadja

27.10.2020 12:06

Vrnjacka banja mi je bila u planu za ovu godinu, a nisam stigla da je posetim jos uvek, nadam se da cu sledeceg vikenda uzeti mms rent a car i otici na izlet, kad ne mogu na duze.