U Beogradskom dramskom pozorištu premijera predstave "Čitač" u subotu: Teško je nositi se sa nasleđenim zločinima

Autor: Dragana STANKOVIĆ

Zabava

22.10.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstava "Čitač" u režiji Borisa Liješevića biće premijerno izvedena subotu na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" u Beogradskom dramskom pozorištu.

Foto: Delfi
Boris Liješević

Komad nastao po motivima istoimenog dela Bernarda Šlinka smešten je petnaestak godina nakon Drugog svetskog rata i dočaraće priču o mladiću Mihailu, koji, kao student prava, odlazi u sud da bi pratio parnicu protiv nadzornica u zloglasnom Aušvicu i tamo pronalazi svoju jedinu ljubav Hanu.

Reditelj čiji je ovo povratak temama o odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu i čoveku na konferenciji za novinare podsetio je na radnju Šlinkovog romana.

- Mihael se pita kakav stav da zauzme. Pokušava da se nosi sa činjenicom da je bio u vezi s nekim kome sude za ratni zločin, koliko je teško zauzeti stav prema ratnoj prošlosti, prema zločinima. On pokušava da je istovremeno i razume i osudi. Međutim, kada je osudi, oseća da u njoj ne prepoznaje ono biće koje je voleo, a kada je razume, oseća da ne ispunjava građansku dužnost da je osudi - rekao je Liješević na pres-konferenciji.

Glumačka ekipa predvođena rediteljskom palicom Borisa Liješevića progovoriće i o pokušaju mlađe generacije da se nosi s ratnom prošlosti koju je nasledila od očeva. Zato je lik Mihaelovog oca, koga tumači Slobodan Boda Ninković, za reditelja jako bitan.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Boris Liješević

- To je neki arhetip Boga oca, od kojeg dolazimo, s kojim se svađamo, s kojim smo u ljubavi, u nemiru, u očekivanju. Otac u predstavi kaže: "Mi smo vaspitavani za poslušnost, ali i za izbegavanje odgovornosti." Kada posmatramo narod i sredinu iz koje dolazi pisac, mi ovde imamo predrasudu da je to zemlja u kojoj vlada odgovornost. Međutim, lična odgovornost je nešto što je zadatak svakog od nas i nešto do čega se dolazi, nešto što se gradi vremenom. To je sposobnost da se da odgovor na situaciju u kojoj se nalazimo. Odgovornost traži i zrelost i određenu svesnost, samosvest i unutrašnju snagu. To je tema koja je u ovoj priči pripala ocu i to je nešto što smatram da bi trebalo da se prenosi među generacijama - zaključio je Liješević.

Reditelj se osvrnuo i na konferenciju koja je održana pre godinu dana, gde je prvi put najavljen rad na "Čitaču" u dramatizaciji Fedora Šilija.

- Planirali smo premijere, letovanja i zimovanja, a sada svi sedimo pokriveni maskama i ne planiramo više ništa. Sada sam zahvalan na svakom susretu s glumcima i publikom. Toliko sam se uželeo i proba i predstava da mi svaki odlazak u pozorište dođe kao neki poklon - rekao je Liješević.

Pored Slobodana Bobe Ninkovića, u predstavi igraju Mirjana Karanović, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić I Marko Grabež.

Foto: Delfi

Milionski tiraž i Oskar za "Čitača"

Knjiga "Čitač" Bernarda Šlinka prvi put je objavljena 1995. godine. Samo u SAD prodata je u tiražu od milion primeraka u džepnom izdanju. Do danas je prevedena na 39 jezika. U nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama.

U filmu Stivena Daldrija po knjizi "Čitač" igrali su Rejf Fajns i Kejt Vinslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading