MEDICINSKI TURIZAM U TERMALNOJ BANJI PAČIR: Ružičasti dragulj Bačke pravi raj za posetioce!

Autor: Marija STANIĆ

Razonoda

23.09.2020

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na severu Srbije, na oko 30 kilometara od Subotice, 90 kilometara od Novog Sada i 180 kilometara od Beograda, nalazi se Pačirska banja, jedinstvena u Vojvodini i ovom delu Evrope, i po sastavu vode i po njenoj ružičastoj boji.

Foto: youtube.com/Maja Pile Travel Journal
Prirodni fenomen

 Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini boravak u ovoj banji posebnim iskustvom. Na putu ka površini voda prolazi kroz različite slojeve stena, čime postaje obogaćena mineralima poput natrijuma, joda, broma, litijuma...

Prema sastavu, Pačirsko jezero ima istu količinu mineralnih soli kao i Jadransko more. Zbog hemijskog sastava, kao i visokog sadržaja soli, od čak 21 grama po litru, ova banja je dobila sertifikat o lekovitosti. Temperatura vode pri izlasku na površinu je 72 stepena, a pri hlađenju sa bunarskom vodom dolazi na temperaturu od prijatnih 30 do 35 stepeni. Miris je specifičan, a voda je otporna na nepoželjne bakterije.

Poklon kraljevoj majci

Selo Pačir se pominje još početkom 15 veka. Čuva se zapis koji svedoči o tome kako je kralj Matija Korvin majci Jelisaveti Silađi poklonio pet sela, među njima Bajmok i Pačir, kako bi uveličao sjaj njenog dvora. Ipak, u 16. i 17. veku Pačir ostaje pust i bez stanovnika. Tek početkom 18. veka ponovo ga naseljavaju somborski graničari.

KLUPE U JEZERU

Pačirska banja je otvorena 2014. i ima jezero površine 2.000 kvadratnih metara, u veličini dva olimpijska bazena. Naknadno su otvorena i dva bazena u zatvorenom prostoru, koja su dostupna i zimi. Pačirsko jezero podseća na ogroman plitak tanjir sa toplom supom jer se dubina kreće od ivice ka sredini, gde je pri ovom nivou vode dubina maksimalno 1,6 metara. Zbog toga je pogodno za decu, neplivače i starije osobe. U samom jezeru su čak na nekim mestima ugrađene i klupe za sedenje. Dno je pokriveno sitnim, oblim šljunkom, koji veoma prija stopalima u hodu i ugodno ih masira.

Foto: youtube.com/Maja Pile Travel Journal
Neverovatna boja vode

Najveće oduševljenje, naravno, izaziva boja vode, koja je, prema rečima posetioca, ružičasto-crvena. Takvi prirodni fenomeni postoje još i u Senegalu i Australiji. Roze boju stvaraju alge, a jezero je roze samo tokom jula i avgusta. Takođe, nijansa jezera zavisi i od spoljašnjih faktora, poput doba dana i oblačnosti, ali i ugla iz kog jezero gledate. S obzirom na to da u zatvorenom delu voda nije nije takva, poznavaoci tvrde da veliki doprinos ovakvoj boji jezera daju upravo sunčevi zraci koji se prelamaju na površini.

Lekovita voda

Lekovita voda u banji Pačir izuzetno blagotvorno deluje na organizam, pomaže u očuvanju zdravlja, naročito u poboljšanju imunog sistema, a uspešno leči vaskularne bolesti, ginekološka, urološka i reumatska oboljenja. Oporavlja mišiće nakon povreda i lekovita je i za disajne organe i kožu. Ipak, ne savetuje se boravak u vodi duži od 20 do 30 minuta pri jednom ulasku.

BANJSKI KOMLEKS

Osim jezera od 2.000 kvadratnih metara, posetioci banje imaju na raspolaganju i zatvoreni kompleks od 200 kvadratnih metara. Kapacitet banje je preko 1.000 posetilaca, ali je zbog novonastale pandemije koronavirusa, u skladu sa preporukama SZO i kriznog štaba, taj broj adekvatno korigovan na 600. Banjski kompleks obuhvata i restoran, čiji meni nije dugačak, ali se nadaleko pročuo po odličnom langošu, mađarskom tradicionalnom jelu nalik mekiki, sa sirom, pavlakom i belim lukom.

 

Dozvoljeno je i da ponesete i svoju hranu. Obezbeđen je besplatan parking i bežični internet, ležaljke i suncobrani za posetioce su takođe besplatni. Imajte u vidu da je banja Pačir jedna od naših najmlađih banja i da se zaista može pohvaliti lepo uređenim kupalištem i higijenom na zavidnom nivou. Ukoliko želite da svoj godišnji odmor provedete na roze jezeru, na raspolaganju vam je hotel u, svega 15 kilometara udaljenoj, Bačkoj Topoli ili niz privatnih apartmana u okviru seoskih domaćinstava u samom Pačiru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading