Ljudi, šta to radite?! Katastrofa na brazilskim plažama, epidemiolozi se hvataju za glavu!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

09.09.2020

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selena de Souza (21), medicinska sestra iz Brazila, u poslednjih pola godine striktno je poštovala savete epidemiologa kako bi se sačuvala od infekcije korona virusom. Konstantno je nosila masku, svaki čas je prala ruke i održavala je propisanu socijalnu distancu. Proteklog vikenda odlučila je da se malo opusti, pa se zaputila na Ipanemu, najpoznatiju plažu u Rio de Žaneiru. Ali, ono što je tamo zatekla u potpunosti ju je šokialo...

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

- Bilo je previše vruće, pa sam poželela da se okupam i odmorim od pritiska na poslu - ispričala je Selena. - Iako znam da je Ipanema i dalje zatvorena za posetioce, čula sam da vlasti "gledaju kroz prste" onima koji dođu da se okupaju. Uredno sam stavila masku, spremila se za kraći boravak na plaži i krenula put iste. Ali, kada sam se približila Ipanemi, imala sam šta da vidim: suncobrani i ležaljke bili su načičkani jedni uz druge, sve je vrvelo od porodica sa decom, a gotovo niko od posetilaca nije nosio masku!

Brazilci iscrpljeni merama karantina i socijalnim distanciranjem sve više relaksiraju mere predostrožnosti i dolaze na plaže kao da je pandemija korona virusa gotova. U tome ih podržava i predsednik Žair Bolsonaro koji je, da podsetimo, kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa, u javnosti govorio da je reč o "malom gripu". Tokom leta, i on i njegova supruga zarazili su se kovidom-19, pa je donekle revidirao svoj stav o ovoj pošasti.

 

Sa više od četiri miliona potvrđenih infekcija i 126.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa, Brazil je drugi po broju zaraženih, iza Sjedinjenih Američkih Država. Iako je broj obolelih počeo da pada, zbog 820 smrtnih slučajeva u proseku dnevno brazilski epidemiolozi smatraju da nije vreme za relaksiranje mera. Patriša Kanto, pulmolog u brazilskoj laboratoriji za biomedicinska istraživanja i razvoj, upozorila je da bi, ako Brazilci budu nemarni, u zemlji mogao da se dogodi španski scenario, gde se koronavirus vratio u dramatičnijem obliku nego što je to bio slučaj proletos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading