(FOTO) IDEALNO MESTO ZA ODMOR I UŽIVANJE: Upoznajte lepote Resavskog kraja!

Autor:

Razonoda

27.08.2020

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U istočnoj Srbiji, oko 150 kilometara od Beograda, nalazi se čuveni Resavski kraj, koji obiluje prirodnim i kulturnoistorijskim bogatstvima, a netaknuta priroda i istorijske znamenitosti čine ovaj deo Srbije jednim od najlepših u našoj zemlji. Još je Konstantin Filozof u srednjem veku pisao da je despot Stefan Lazarević često lovio na ovim prostorima zbog raznovrsnosti flore i faune. Šume i pašnjaci, prošarani izvorima čiste vode i danas su idealni za lov i ribolov po rečima lokalnog stanovništva.

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Prirodna bogatstva Resavskog kraja

Reka Resava, najduža desna pritoka Velike Morave, najbistrija, najhladnija i najbrža u gornjem toku, u podnožju Beljanice, čini ovaj kraj prelepim mestom za odmor. Blizu svog izvora Resava teče kroz gustu šumu bogatu bukvom, Vinatovačom, koja je proglašena Parkom prirode, kao i obližnjim kanjonom leve pritoke Resave Kločanice.

Manastir Resavu ili Manasiju, jedan od najznačajnijih spomenika čuvene moravske škole i srpske srednjovekovne kulture, podigao je u 15. veku despot Stefan Lazarević, čije se mošti nalaze upravo u ovom manastiru. U centralnom delu nalazi se Crkva Svete Trojice, opasana visokim zidinama 11 kula kako bi bila zaštićena od najezde Turaka. Ovo utvrđenje i kulturno sedište despotovine ipak je kroz vekove nekoliko puta rušeno i obnavljano, ali se i danas u unutrašnjosti crkve mogu videti ostaci zlatne boje na freskama, kao i plave, koja je, po narudžbini despota Stefana, pravljena od, u to vreme, veoma skupog dragog kamena, lapis lazulija. U blizini su i ostaci nekadašnje velike trpezarije u kojoj je bila smeštena resavska škola. 

Foto: Tanjug/D. GOLL
Manastir Manasija

ČUVENA PEĆINA

Nedaleko od Manasije nalazi se jedan od najvećih spaleoloških lokaliteta Resavska pećina. Po rečima zaposlenih u ovom objektu, pećina je nekada bila sklonište za pastire, a danas je važna turistička destinacija. Stara je oko 80 miliona godina, dok se za pećinski nakit procenjuje da je star oko 45 miliona godina. Raznobojni stalaktiti, stalagmiti, draperije, stubovi, galerije i okamenjeni vodopadi čine Resavsku pećinu jednom od najlepših mesta u Srbiji, pa je s pravom nezvanično zovu i "Resavska lepotica". Temperatura pećine je konstantna i iznosi sedam stepeni Celzijusa, dok vlažnost vazduha varira od 80 do 100 procenata.

U Resavskom kraju nalazi se i impozantan, najveći u Srbiji, vodopad Lisine, visok oko 20 metara, čiji se slap vode spušta u manje jezero, čini ovu sliku veoma živopisnom. Svako ko u sebi ima bar malo avanturističkog duha uživaće u spustu do podnožja vodopada, dok će ostali posetioci svakako uživati u prizoru netaknute prirode, dok ih zapljuskuju kapljice vode sa Lisina.

Prelepa priroda, guste šume, čist vazduh, voda sa izvora Resave, staze za šetnju, planinska sela sa razbacanim kućama u kojima je razvijen seoski turizam, zdrava hrana ovog kraja i brojni kulturnoistorijski spomenici samo su neki od razloga zašto treba da posetite Resavski kraj. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading