RAJ NA ZEMLJI: Upoznajte prirodna svetska čuda koja svojim dimenzijama obaraju rekorde!

Autor: Republika

Razonoda

09.10.2020

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na bilo kom kraju sveta da se nalazimo priroda je nešto čemu se uvek vraćamo, stoga je poželjno prisetiti se prirodnih atrakcija koje su poznate odavno, ali i onih nedavno otkrivenih, koje prikazuju svu lepotu i moć prirode.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Priroda je čoveku oduvek bila fascinantna te je tako težio njenom istraživanju, kako bi stigao dalje, više i dublje do nekih novih otkrića, piše Biznis insajder (Business Insider).

Shodno tome, u nastavku vam donosimo neke od prirodnih čuda koja obaraju rekorde svojim dimenzijama.

Veliki koralni greben je najveći na svetu

Si-En-En ga je svrstao u jedno od sedam svetskih prirodnih čuda. Dug je 2.030 kilometara. On je zapravo sastavljen od 3.000 individualnih grebena i obuhvata stotine tropskih ostrva. Vidi se iz svemira, a duži je od Kineskog zida.

Bajkalsko jezero je najveće i najdublje na svetu

Možda ste znali da je Bajkal najdublje jezero na svetu, ali ono je najveće slatkovodno po površini vode i zapravo obuhvata čak 20 odsto svetske slatkovodne zalihe. Najveća dubina je oko 1.615 metara, a procenjuje se da je površina vode ista kao kada bi se sabrala sva Velika jezera Severne Amerike. Tu živi oko 1.500 životinjskih vrsta, od kojih su 80 odsto endemska.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bajkalsko jezero

Nil je najduža reka na svetu

Reka Nil, u Africi, jedna je od dve najduže reke na Zemlji. Nil se obično smatra najdužom rekom na svetu, ali da li je duži od Amazona u Južnoj Americi - još je predmet dosta debata. Na svom putu teče kroz Tanzaniju, Burundi, Ruandu, Demokratsku Republiku Kongo, Keniju, Ugandu, Južni Sudan, Etiopiju, Sudan i Egipat.

Tako je diskutabilan i precizan podatak o dužini njenog toka. U nekim izvorima se za dužinu uzima 6.650 km, a negde se navodi dvesta kilometara više – oko 6.850 km.

 

Anđeoski vodopad je najviši na svetu

U srcu Venecuele nalazi se Anđeoski vodopad visok 979 metara, što ga čini najvišim na svetu. Do njega je vrlo teško doći, a okružuju ga prirodne strukture poznate kao tepui. U poređenju s drugim poznatim vodopadima, ovaj je ogroman.

Island je najveće vulkansko ostrvo

Sa svojom površinom od 103.000 kvadratnih kilometara, Island je najveće vulkansko ostrvo na svetu, koje je formirano usled vulkanskih erupcija. Island je jedna od najmanje zagađenih zemalja na svetu i ona koristi sve svoje izobilje prirodnih resursa, među kojima je geotermalna toplota, piše klix.ba.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Foto: Ilustracija

Mrtvo more je na najnižoj nadmorskoj visini

Mrtvo more se zapravo nalazi 430 metara ispod nivoa mora, a svake godine se spusti za još po jedan metar. Poznato je po svojim ekstremnim nivoima soli, zbog čega u njemu nema živih organizama i zbog čega je ljudima lako plutati u ovom moru.

Najduža plaža nalazi se u Brazilu

Procenjuje se da najduža plaža na svetu Praia do Cassino u Brazilu ima oko 245 kilometara od Rio Grandea do granice s Urugvajem. Plaža je jednako popularna među lokalcima i turistima i nudi razne sportske aktivnosti u vodi i oko vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading