SEDAM FANTASTIČNIH DESTINACIJA BEZ TURISTA: Ova mesta su najmanje posećena, ali vredi ih videti!

Autor: M. Stanić

Razonoda

30.09.2020

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raj na zemlji možete pronaći i u nekoj od najmanje posećenih država na svetu. Neke od njih su previše udaljene, što ne predstavlja problem avanturistima u duši, dok su neke, donedavno, bile pod sankcijama, narušivši time svoj turistički renome. Srpski telegraf otkriva spisak najmanje posećenih destinacija, kao i ono što u njima vredi videti, probati i okusiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nauru (manje od 200 posetilaca godišnje)

Nauru je mala ostrvska država u regionu Mikronezije i najmanja nezavisna republika sveta. Takođe je jedna od najmanje posećenih država sveta iako njena istorija seže daleko u prošlost. Oko 200 turista godišnje uživa u tirkiznom moru, peščanim plažama i palmama. Ostrvo je okruženo koralnim grebenom, što ga sprečava da ima luku, ali ga čini idealnim za ronjenje. Ostrvo je otkrio britanski pomorac Džon Fern 1798. i nazvao ga Prijatno ostrvo. Interesantno je da Nauru nema glavni grad, kao i da na ostrvu živi nešto više od 11.000 stanovnika.

Tuvalu (oko 2.000 posetilaca godišnje)

Tuvalu, poznat i kao Ostrvo Elis, ostrvska je država u pojasu Polinezije i zapravo je arhipelag od devet ostrva u Okeaniji. Nažalost, ova ostrvska država sa sjajnim mestima za ronjenje i plivanje usled stalnog porasta nivoa mora mogla bi da postane i prva država koja je nestala usled velikih klimatskih promena. Ko se odluči za letovanje na Tuvaluu, moći će da izabere plažu samo za sebe.

Gvajana (manje od 3.000 posetilaca godišnje)

Gvajana, država u Južnoj Americi, smeštena je na obali Atlantika. Iz nekog razloga turisti je zaobilaze iako se nalazi nedaleko od top-destinacija i jedina je u kojoj je zvanični jezik engleski. Ova zemlja ima površinu poput Srbije i može da se pohvali belim peskovitim plažama, džunglama, rečnim koritima i savanama. Glavni grad Kajen ima evropski izgled i parisku atmosferu sa brojnim kafanama i restoranima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Maršalska ostrva

Maršalska ostrva (oko 6.000 turista godišnje)

Maršalska ostrva su još jedna grupa ostrva u Pacifiku koja je retko posećena od turista. Ovaj arhipelag nalazi se između Filipina i Havaja i sastoji se od 29 atolskih ostrva, od kojih je najpoznatije Bikini. Ovo ostrvo je vrlo limitirano posetom nakon što su ga Amerikanci koristili za nuklearna testiranja. Maršalska ostrva su najbolja za one koji vole da rone jer imaju više od 1.000 registrovanih vrsta riba.

 

 

 

Turkmenistan (oko 6.000 posetilaca)

Turkmenistan je decenijama bio zatvoren za međunarodne dolaske, a i dalje je najmanje posećena zemlja centralne Azije. Istovremeno je jedna od najzanimljivijih država sveta. Oko 80 odsto površine Turkmenistana čini pustinja. Glavni grad Aškabat je krajnje bizarna i jedinstvena prestonica sveta. U pustinjskom krateru Darvaza već 40 godina gori vatra. Mesto je u narodu poznato kao Vrata pakla, nastalo 1971, ali do danas nije tačno utvrđeno na koji način.

Foto: pixabay.com
Kiribati

Kiribati (6.800 turista godišnje)

Kiribati su takođe ostrvska zemlja u Pacifiku, a najbliži komšija je Fidži. Čine ga 33 ostrva, a najveći deo stanovništa živi na Gilbert ostrvima. Veliki deo atola osetljiv je na poplave, pa se čak i potope ako se nivo mora podigne, te su u konstantnoj opasnosti od nestanka. Poznata su po veoma dobrodušnim domaćinima i bogatoj kulturi.

Sao Tome i Principe (oko 8.000 posetilaca)

Ovu ostrvsku državu čine dva ostrva u Atlantiku nedaleko od obala Gabona. Ime su dobila po svetom Tomi, na čiji dan su Portugalci otkrili ovo ostrvo. Prepuna je predivne prirode i plaža. Ipak, potrebno je iznajmiti auto jer je javni prevoz gotovo nepostojeći, i to džip, jer na nekim delovima ostrva uopšte nema asfalta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading