ZIMSKE OPASNOSTI ZA PSE: Ako šetate ljubimca po snegu, OVO morate da ZNATE

Autor: Republika

Lifestyle

14.12.2021

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije hladno vreme ono što je opasno za kučiće trenutno u Srbiji, već pesak i so

ZIMSKE OPASNOSTI ZA PSE: Ako šetate ljubimca po snegu, OVO morate da ZNATE

Foto: pixabay.com

Srbija se zabelela i mnogi su poželeli da prošetaju po snegu, ali da li je pametno izvoditi i pse?

Može biti primamljivo da izvedete svog psa na trčanje i igranje na snegu – ali budite sigurni da znate najbolji savet pre nego što krenete na niske temperature sa svojim psićem. Čekaju vas skrivene opasnosti.

1. Nije hladno vreme ono što je opasno za kučiće trenutno u Srbiji, već pesak i so koji se ostavljaju na putevima i trotoarima da bi sprečili ljude da se okliznu – ili da se automobili sudare.

Za pse ova slane supstance mogu biti posebno štetne jer sadrže hemikalije koje mogu izazvati opekotine na šapama ako dođu u duži kontakt. Izbegavajte hodanje po nasipanim površinama gde je to moguće, upozoravaju mediji.

2. Druga opasnost su ledene kuglice koje se formiraju između jastučića i prstiju stopala, ili se drže oko krzna, psi sa posebno dlakavim stopalima su ranjiviji.

3. Bljuzgavica i led na putevima mogu sadržati i štetne hemijske proizvode za odmrzavanje. Uvek proverite da li na šapama vašeg psa ima kuglica leda i uklonite ih dok šetate ako primetite da je vašem psu neprijatno ili počne da šepa.

Opšte pravilo je da ako je vama previše hladno, verovatno je previše hladno i za vašeg psa da ostane napolju duži vremenski period. Kako zaštititi svog psa po snegu?

Držite ih na povocu: ako pada jak sneg, vaš pas može postati dezorijentisan i lako se izgubi. Držite ga/je na oku tako da znate gde je u svakom trenutku.

Republika

Foto: Wikipedia/gm032

 

 

Ne dozvolite im da hodaju po zamrznutim jezercima: led možda nije dovoljno gust da izdrži njihovu težinu. Ako ipak propadnu kroz led, nemojte biti u iskušenju da uđete za njima – mogli biste pogoršati stvari. Umesto toga, ohrabrite svog psa da pliva do vas i pozovite hitnu pomoć.


Obavezno obrišite noge, stopala i stomak svojim psima kada uđete u kuću nakon snežne šetnje jer pesak sa puteva može iritirati njihova stopala. Izbegavajte hodanje po pesku gde je to moguće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading