MINISTARKA NAM ZAKAZALA SASTANAK: Za veće kazne i primenu zakona!

Autor:

Lifestyle

11.01.2019

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka Kuburović je održala obećanje dato Srpskom telegrafu. Naredne nedelje se sastajemo i razmotrićemo inicijativu o izmeni Krivičnog zakonika koju smo dostavili zajedno sa organizacijom ORCA.

RepublikaFoto: pixabay.com
Da se primeni Zakon i kazne mučitelji

Naš cilj je pooštravanje postojećih kazni, ali i bolja primena Zakona o dobrobiti životinja. Predstavnici udruženja ORCA smatraju da bi bolje formulisanje i poznavanje propisa, kao i bolja koordinacija službi, doprinelo ostvarenju našeg cilja, a to ćemo istaći na sastanku u Ministarstvom pravde.

KOORDINACIJA NADLEŽNIH SLUŽBI

- Da bi se zakoni bolje sprovodili, formulacije krivičnih dela moraju biti bolje. Npr. trenutno se sankcionišu samo borbe koje se organizuju iz koristoljublja. Tužilac u tom slučaju ne mora da dokaže samo da se borba desila, već i da neko ima korist od toga. Ako policija otkrije borbu, a ne nađe novac, onda ne postoje elementi za vođenje krivičnog postupka - rekao je za Srpski telegraf Elvir Burazerović, direktor organizacije ORCA i kaže da bi pored borbi i pokušaj ubistva životinje bio češće osuđivan kada bi se tretirao kao krivično delo, što za sada nije slučaj.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Ministarka Nela Kuburović

Jedan od razloga neefikasnosti u procesuiranju i rešavanju slučaja koji se tiču dobrobiti životinja jeste nedovoljna koordinacija nadležnih službi.

- Druga bitna stvar je saradnja nadležnih državnih organa. Često nadležne službe, od policije, inspekcije pa sve do tužilaštva, ne koordinišu i ne razmenjuju informacije. Zbog toga ne mogu da preduzmu sve potrebne mere kako bi se obezbedili dokazi, a bez dokaza ne postoji ni postupak. Formiranje specijalnog koordinacionog tima, što je jedan od ciljeva Srpskog telegrafa i Orke, zbog toga bi bio veoma koristan - kaže Burazerović.

EDUKACIJA POLICIJE

Prikupljanje dokaza je jako bitno u postupcima koji se vode protiv monstruma, ali se često zbog njihovog nedostatka postupci odbacuju. Dokazi bi se lakše prikupljali kada bi nadležni organi bolje poznavali propise.

Mučenje životinja treba da bude krivično delo

- Problem sa kojim se ORCA redovno susreće je neznanje. Kada se, recimo, desi ubistvo životinje, policija često savetuje vlasnike da sami vode životinje na obdukciju. To je apsurdno jer govorimo o delu koje se goni po službenoj dužnosti. Država je dužna da obezbedi dokaze, a ne ljudi. Tako se izbegava manipulacija, jer sudija može da odbaci slučaj, ako vlasnik sam odradi obdukciju. Sumnja se u objektivnost dokaza. Mi pretpostavljamo da je i nedostatak finansijskih sredstava problem nadležnom ministarstvu u prikupljanu dokaza. To košta, a mi ne znamo koja sredstva oni mogu da izdvoje. Možda ćemo na sastanku uspeti da dobijemo više informacija - optimističan je Burazerović i dodaje da bi rešenjem nabrojanih problema broj odbačenih postupaka bio daleko manji.

Kako bi dobili informacije o neefikasnoj primeni Zakona o dobrobiti životinja, kontaktirali smo sa Republičkim javnim tužilaštvom i Ministarstvom poljoprivrede. Do zaključenja broja stigao je odgovor iz Ministarstva poljoprivrede, koje tvrdi da veterinarska inspekcija uvek izlazi na teren i obavlja poslove u skladu sa analizom i procenom rizika. Inspekcija preduzima korektivne mere, a za učinjena kažnjiva dela podnosi prijave nadležnom prekršajnom sudu ili tužilaštvu. Odgovor tužilaštva nismo dobili.

Inače, inicijativu Srpskog telegrafa i udruženja za zaštitu životinja ORCA podržale su mnoge poznate ličnosti. 

RepublikaFoto: Tanjug
Ministar Nedimović

Inicijativu Srpskog telegrafa i organizacije ORCA podržao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Apsolutno se slažem da kazne za zlostavljanje i napuštanje životinja trebaju da se pooštre. Postoje mnoge stvari koje se dešavaju svakodnevno, za koje smatram da treba da se povećaju kazne, kako na nivou čitavog društva, tako i na lokalu. Nehumano tretiranje životinja je ogroman problem, isto kao i ophođenje prema prirodi i infrastrukturnim objektima. Po mom mišljenju kazne za ove pojave su smešne - rekao je za Srpski telegraf ministar Branislav Nedimović.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Ministarka Zorana Mihajlović

Ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović još jedna je u nizu poznatih ličnosti i političara koje su podržale inicijativu Srpskog telegrafa i udruženja ORCA da se pooštre kazne za mučitelje nedužnih bića.

- Veliki sam ljubitelj životinja i kod kuće čuvam psa i mačku. Potpuno sam saglasna sa inicijativom Srpskog telegrafa, drugim humanističkim inicijativama i borcima za zaštitu životne sredine - kaže ministarka Mihajlović za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milica Đurđević

Milica Đurđević iz Srpskog sabora Zavetnici takođe je podržala napore Srpskog telegrafa da se izmeni zakon i kazne oni koji muče životinje.

- Inicijativa Srpskog telegrafa je poziv da budemo odgovorni prema onima koji su nemoćni da sebe zaštite. Briga o životinjama oplemenjuje čitavo društvo i pokazuje da postoje vrednosti koje opstaju čak i u ovom vremenu materijalizma i potrošačke svesti. Podržavam da se pronađe zakonsko rešenje u dogovoru društva i nadležnih organa - rekla je Milica Đurđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading