AKCIJA SRPSKOG TELEGRAFA I ORGANIZACIJE ORCA: Veće kazne za mučitelje

Autor:

Lifestyle

21.12.2018

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos brutalnom iživljavanju pojedinih manijaka, na osnovu Zakona o dobrobiti životinja do sada osuđeno tek 246 osoba i to uglavnom na uslovne kazne.

RepublikaFoto: Arhiva
Zajedničkim snagama želimo da životinjama obezbedimo lepši i lakši život

Svedoci smo, nažalost, sve većeg broja brutalnosti prema životinjama u Srbiji, u kojoj postoje zakoni koji zabranjuju zlostavljanje i zanemarivanja životinja, ali se on slabo primenjuje, o čemu svedoči izuzetno mali broj osuđenih (246) po ovom zakonu, i to samo uglavnom na uslovne kazne. Tome mora doći kraj i zbog toga Srpski telegraf i organizacija ORCA zajedničkim snagama žele da promene situaciju u Srbiji.

KUCE U IZMETU

Fotografije koje je pre nekoliko dana na Fejsbuk profilu objavilo udruženje Beta iz Zaječara na kojima se vide štenci zaglavljeni u septičkoj jami kako se smrzavaju izazvalo je buru u javnosti. Dva dana su proveli zaglavljeni u stravičnim uslovima dok im članovi udruženja nisu spasli život.

Zakon o dobrobiti životinja predviđa kazne za počinioce dela, a kazne za fizička lica kreću se od 5.000 do 50.000 dinara, u zavisnosti od težine izvršenog dela. Nažalost, veliki broj monstruma nikad ne bude kažnjen, a nadležne službe često reaguju samo kada se podigne medijska prašina.

 

 

- Nažalost, svedoci smo velikog broja slučajeva ubistava i zlostavljanja životinja. Iako je u pitanju krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, nadležni organi i dalje nedovoljno koordinisano obavljaju svoje odgovornosti. To ima za posledicu da se pojedini slučajevi teško dokazuju, a da mnogi i ne budu procesuirani - kaže za Srpski telegraf Elvir Burazerović, direktor organizacije ORCA.

Ono što ljudima ipak nije poznato jeste to da i zanemarivanje životinja kojima je potrebna pomoć nije dozvoljeno. Prema članu 68 Zakona o dobrobiti životinja, koji stupa na snagu od 1. januara 2019. godine, svako lice je dužno da o napuštenoj životinji bez odlaganja obavesti najbliže registrovano prihvatilište. U Zaječaru su štenci bili zaglavljeni u fekalijama dva dana, zamislite samo koliko ljudi je prošlo pored njih i odlučilo da im ne pomogne. Zbog toga je od presudne važnosti da se, pored izmene zakona i povećanja kazni za počinioce dela, sprovede i propisna edukacija na polju zaštite životinja.

Poražavajuća statistika

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 2006. do 2017. godine zbog krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja prijavljeno je ukupno 1.788 punoletnih lica. Od tog broja javno tužilaštvo je podnelo optužni predlog protiv 350 lica, a sud je krivim proglasio ukupno njih 246. Ono što brine jeste činjenica da je 50 odsto osuđenika dobilo uslovnu kaznu, a četiri procenta njih sudsku opomenu. Ova statistika se odnosi samo na prijavljene slučajeve, a iz Orke poručuju da je broj neprijavljenih slučajeva daleko veći.

ZA BOLJE SUTRA

Zlostavljanje, prebijanje i napuštanje životinje mora da se završi ili da se barem smanji broj mučnih priča koje sada čujemo gotovo svakodnevno. Zbog toga Srpski telegraf i ORCA žele da se Zakon o dobrobiti životinja proširi, a kazne pooštre.

- Smatramo da je od velike važnosti da se propišu mere obezbeđenja: "oduzimaje životinja" i "zabrana držanja životinja" koje bi spečile počinioca krivičnog dela da svoje delo ponovi. Pored toga, smatramo da je neophodno kažnjavati i za pokušaj izvršenja krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja, što sada nije slučaj, odnosno da je potrebno povećati kazne za ovo delo na tri do pet godina zatvora - kaže Burazerović i dodaje da bi i napuštanje životinja, koje postaje sve veći problem, trebalo da se označi kao krivično delo, a ne prekršaj.

Srpski telegraf i ORCA su juče poslali dopis sa inicijativom za promenu zakona Ministarstvu pravde i nadamo se da ćemo uskoro moći da pružimo bezbednije mesto za život nezaštićenim životinjama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading