"LETNJI SINDROM" UVELIKO SE ŠIRI MEĐU PAROVIMA: Češće su na UDARU žene, zato obuzdajte se u krevetu ili može biti OPASNO PO ZDRAVLJE

Autor:

Lifestyle

25.08.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj sindrom najčešće se javlja na medenom mesecu ili godišnjem odmoru jer se tada parovi više prepuste jedno drugom.

"LETNJI SINDROM" UVELIKO SE ŠIRI MEĐU PAROVIMA: Češće su na UDARU žene, zato obuzdajte se u krevetu ili može biti OPASNO PO ZDRAVLJE

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Veliki broj ljudi već je bio na odmoru, a neki više vole da odmorom završe leto. Među njima je i mnogo parova koji žele da se odmore od posla, ili da negde daleko uživaju u čarima mora sa porodicom. Mnogi ne znaju da ti prelepi trenuci mogu da donesu i neke rizike, a većina ne razmišlja o tome.

Postoji jedan sindrom koji se javlja uglavnom kada se prepustite partneru na godišnjem odmoru ili medenom mesecu. Reč je o "honeymoon sindromu" koji je javnosti poznat i pod nazivom - cistitis medenog meseca. 

Rizik od ovog sindroma je veliki, a zbog toga doktorka Elvira Matijević, specijalista ginekologije i akušerstva otkrila je kako se javlja i kako ga sprečiti.

- Ovaj sindrom nastaje zbog učestalih polnih odnosa, najčešće nekoliko puta na dan, ili dugotrajnog polnog odnosa. Takođe, često se pojavljuje i kod prvog polnog odnosa. Stimulacijom klitorisa mehanički se traumatizuje urinarni trakt koji se nalazi u neposrednoj blizini. Izvor infekcije mogu biti i mehanička ili hemijska kontracepcijska sredstva, dijafragma, spermicidna krema, obloženi kondomi, koja iritiraju urinarni trakt - pojašnjava ginekološkinja, pa dodaje da i partner može biti izvor infekcije ako i sam ima infekciju, na primer prostatitis ili, možda, upalu mokraćnih kanala.

Foto: Shuterstock

Par se mazi u krevetu

Akutni cistitis, nastavlja ginekološkinja, može trajati nekoliko dana do nedelju dana, ako se na vreme prepozna i preduzmu se mere adekvatnog lečenja. Češće pogađa polno aktivne žene jer one imaju, ističe ginekološkinja, kraći urinarni trakt nego muškarci pa bakterije iz vagine i debelog creva brže dospevaju do urinarnog trakta i bešike.

- Simptomi se manifestuju učestalim mokrenjem, peckanjem prilikom mokrenja, promenom boje i mirisa urina, a mogući su i bolovi u donjem delu stomaka. Mogu se pojaviti neposredno nakon polnog odnosa ili u sledeća dva do tri dana - rekla je ona.

Potrebno je uraditi analize urina, urinokulture, bris urinarnog trakta kod žene ili oba partnera, pa tek onda uzeti terapiju. Ona navodi koji simptomi uglavnom rezultiraju potrebom za ovim analizama, a to je bol pri mokrenju, učestalo mokrenje ili povišena telesna temperature zbog čega se morate javiti doktoru.

Foto: shutterstock

Devojka skida veš

Kako da znate da je reč o cistitisu medenog meseca?

- Kao posledica prečestog polnog odnosa mogu se javiti i simptomi vaginalne infekcije. Najčešći simptomi su pojačan sekret neprimetnog mirisa iz vagine, promena boje sekreta, bol, svrab, iritacija spoljašnosti polnog organa. Učestali polni odnosi takođe mogu da dovedu do suvoće vagine, kao i nelagode i boli tokom polnog odnosa. Pojava vaginalne gljivične infekcije manifestuje se pojavom belog sirastog sekreta i svrabom vagine kao i spoljašnjosti polnog organa. Razvoju vaginalne gljivične infekcije doprinosi lečenje antibioticima, trudnoća, dijabetes, prekomerna konzumacija šećera, stres, uski sintetički donji veš, korišćenje oralnih kontraceptiva. Cistitis medenog meseca se javlja isključivo uz polni odnos, a vaginalna gljivična infekcija se može pojaviti i bez aktivnog polnog života - objašnjava doktorka za "Jutarnji hr".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading