PREPOZNAJTE NASILNIKA NA VREME I SPASITE SEBI ŽIVOT: Vodič koji svaka žena mora da pročita!

Autor: M.O.

Lifestyle

15.08.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji svake godine u porodičnom nasilju bude ubijeno između 30 i 40 žena.

PREPOZNAJTE NASILNIKA NA VREME I SPASITE SEBI ŽIVOT: Vodič koji svaka žena mora da pročita!

Foto: Shutterstock

Nasilje nad ženama je ozbiljan i globalni problem. Prepoznavanje nasilnika i zaštita sopstvene sigurnosti je od suštinskog značaja.

Ovaj vodič je namenjen svim ženama kako bi se osnažile da razlikuju znakove nasilja i preduzmu korake ka svojoj zaštiti.

Republika

Foto: Shutterstock

Osamnaest žena ubijeno je u Srbiji od početka 2023. godine u partnerskom i porodičnom nasilju.

 

 

Fizički i Psihološki Signali: Nasilnici mogu pokazivati agresivno ponašanje, ispoljavati ljubomoru, kontrolisati vas, vređati ili ponižavati. Prisluškivanje, praćenje i ograničavanje kontakta sa prijateljima i porodicom su takođe upozoravajući znakovi.

Manipulacija i Kontrola: Nasilnici često koriste manipulaciju kako bi postigli svoje ciljeve. Osećate li se krivima za stvari koje niste uradile ili vas partner neprestano krivi za svoje postupke?

Izolacija: Ako vas partner izoluje od vaše podrške, osećaćete se sve usamljenije. Nasilnici žele da imate osećaj da su oni jedini na koje se možete osloniti.

Nasilje se Povećava: Nasilje retko počinje odmah kao fizičko. Počinje sa emocionalnim maltretiranjem, a postepeno može napredovati ka fizičkom nasilju. Važno je prepoznati znakove i zaustaviti ciklus pre nego što postane gore, jer bolje biti neće. 

Finansijska Kontrola: Nasilnici mogu kontrolisati finansije kako bi vas osećali zavisnim od njih. To vas može sprečiti da se osamostalite i napustite nasilnu situaciju.

Osnažite Sebe: Informišite se o svojim pravima i resursima dostupnim žrtvama nasilja. Imajte plan za sigurnost i podršku, uključujući bliske prijatelje i proverene organizacije koje vam mogu pomoći.

Pomoć i Podrška: Ne oklevajte da potražite pomoć. Razgovarajte sa profesionalcima, prijateljima ili članovima porodice. Postoje organizacije koje su posvećene pomoći žrtvama nasilja.

Važno je da ne ignorišete upozoravajuće znakove i da preduzmete korake kako biste zaštitili sebe. Niko ne zaslužuje da trpi nasilje. Zapamtite, prepoznavanje nasilnika na vreme može vam spasiti život.

Na kraju, shvatite da osoba koja vam nanosi bol u vidu fizičkog ili psihičkog nasilja, ne oseća ljubav kako prema vama, tako ni prema sebi. 

Nasilje može izazvati strah i nesigurnost, ali zapamtite da ste jači nego što možete da zamislite.

Koraci koje preduzimate ka prepoznavanju nasilja i zaštiti sebe su hrabri i odlučni. Ne dopustite da strah blokira vašu sposobnost da se borite za sopstvenu bezbednost i sreću!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading