PET ZNAKOVA DA STE ŽRTVA NASILJA IAKO VAS PARTNER NIJE UDARIO: Ovako manipuliše vama, a da niste ni svesne!

Autor: N.J.

Lifestyle

11.05.2023

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emocionalno nasilje krišom se uvlači u ljubavni odnos, a neprimetno ruši sve oko vas - kako odnose sa drugim ljudima, tako i vaše samopouzdanje, želje i ciljeve.

PET ZNAKOVA DA STE ŽRTVA NASILJA IAKO VAS PARTNER NIJE UDARIO: Ovako manipuliše vama, a da niste ni svesne!

Foto: Shutterstock

Nasilje u porodici, nasilje među partnerima, u školi - da li bi trebalo baviti se uzrocima ili prepoznavanjem? U ovom slučaju bavićemo se signalima koje možda ne primetimo na vreme. Moramo se i pozabaviti time šta nam, u ovom slučaju, govori ponašanje partnera pre nego što, nažalost, počini neko delo. Nasilje nije samo fizičko, već je i psihičko, o čemu su žrtve nekada i svedočile da im mnogo teže pada.

Psiholog Džejsina Baka objašnjava:

- Zlostavljanje u vezi događa se kada jedan partner namerno maltretira drugog. Često će zlostavljački partner to prikazati kao šalu.  Partner koji zlostavlja voli da igra dominantnu ulogu zbog čega se druga osoba oseća ranjivom.

5 znakova da ste žrtva nasilja u vezi:

1. Vaše mišljenje nije bitno

Kao da ste nevidljivi. Kad god pokušate da iznesete svoje mišljenje o nekoj stvari, vaš partner će to u sekundi odbaciti, "jer vi ne znate o čemu pričate". On je jedini koji donosi odluke za vas dvoje.

Foto: Shutterstock

Ljubomoran muškarac napada drugog

2. Vaši životni izbori uvek su za osudu

Još jedan tipičan primer nasilničkog ponašanja u vezi – osuda. Na svakom koraku u životu, partner koji vas zlostavlja će se nadviti nad vas da podseti da sve radite pogrešno. Nije ni čudo što se stvara veliku praznina u osobi koja lagano ostaje bez samopozdanja.

3. Vaša postignuća ništa ne vrede

Na fakultetu sam izlazila sa tipom koji je bio puno pametniji od mene, ili me je barem u to uverio. Tada sam radila na tome da upišem novinarstvo u sjajnoj školi. Kad sam konačno prošla intervju, bila sam jako uzbuđena što mogu da podelim vest sa njim. Nije rekao ni čestitam.

Dakle, tako to funkcioniše kada imate posla sa nasilnikom u vezi. 

4. Rečeno vam je šta da radite

Nisi dovoljno zrela da preuzmeš odgovornost, pa mi dopusti da ti ja kažem. Tako će nasilnik raditi u vezi. Pre nego što to shvatite naučiće vas da izbegavate drugarice, jer one "loše utiču" na vas. Takođe, govoriće vam šta da obučete, sa kime da se družite i kako da se predstavljate drugima.

Foto: Shutterstock

Depresivna žena

5. Fizički vas zlostavlja

Ovo je najgori primer zlostavljanja u vezi, i da podrazumeva da vas neko udari koliko god vam je teško da to priznate sebi.

- Osoba koja maltretira u suštini nema osećaj žaljenja ili kajanja. Razmišljaju “Ja sam patio, sada i ti moraš da patiš”. Samo žele da se osećaju superiorno - kaže psiholog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading