ZA OVOM DIJETOM SU SPRKINJE "POLUDELE" JER SKIDA I DO 10 KILOGRAMA ZA MESEC: Najbolje od svega je to što nema GLADOVANJA, a CAKA je ovde!

Autor: M.O.

Lifestyle

10.04.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova dijeta važi za jednu od lakših.

ZA OVOM DIJETOM SU SPRKINJE "POLUDELE" JER SKIDA I DO 10 KILOGRAMA ZA MESEC: Najbolje od svega je to što nema GLADOVANJA, a CAKA je ovde!

Foto: shutterstock

Sada kada je leto tu "pred vratima" svi žude da skinu koji kilogram viška. Ipak, situacija nije tako lagana jer kako smo stariji tako je naš metabolizam sve sporiji, te mu treba mnogo više vremena da se pokrene. 

Mnoge žene se odlučuju za raznorazne dijete, ipak treba biti veoma oprezan je svaka nosi određeni rizik. Preporučuje se da pre bilo koje promene u ishrani porazgovarate sa vašim izabranim lekarom kako biste imali uvid šta je to najbolje za vas, a šta obavezno da izbegnete. 

Svaka godina nosi neku svoju trend dijetu, a ove je popularna "Peganizam". 

Republika

Foto: shutterstock

Pre držanja dijete, obavezno se posavetujte sa vašim izabranim lekarom

5-4-3-2-1: Osnove peganizma

Peganizam, kao ishrana koja se zasniva na unosu proteinske hrane, sirovog povrća i voća, sugeriše da tokom dana pratimo pravilo 5-4-3-2-1. Ovo znači konzumiranje 5 porcija povrća (osim korenastog), 4 porcije ugljenih hidrata (voće i žitarice, osim pšenice), 3 porcije proteina (riba, piletina, jaja, nemasna govedina), 2 porcije mono i polinezasićenih masti (avokado, orasi) i 1 porciju sojinog ili bademovog mleka.

Ova ishrana donosi nizak unos šećera, veliku količinu dijetalnih vlakana i izbegava proizvode koji sadrže pesticide, antibiotike i hormone. Za razliku od veganizma i paleo dijete, peganizam ne isključuje nijednu vrstu namirnica, što ga čini privlačnim za mnoge.

Uticanje na gubitak kilograma

Zbog smanjenog unosa industrijskog šećera, prerađene i pržene hrane, peganizam može dovesti do gubitka kilograma. Ova ishrana takođe promoviše zdrav odnos prema hrani, eliminišući osećaj gladi i istovremeno doprinoseći gubitku centimetara oko struka.

Peganizam se može opisati kao ishrana koja se oslanja na konzumaciju svežeg voća i povrća, kao i lokalnih mlečnih i životinjskih proizvoda, čime podseća na tipičnu mediteransku ishranu. Ovaj trend definitivno pomera granice i nudi alternativu tradicionalnim pristupima ishrani.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading