ZBOG OVE HRANE ŠEĆER SKAČE DO PLAFONA: Stručnjak upozorava - može dovesti do INSULINSKE REZISTENCIJE!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri poslastice koje izazivaju porast nivoa šećera u krvi.

ZBOG OVE HRANE ŠEĆER SKAČE DO PLAFONA: Stručnjak upozorava - može dovesti do INSULINSKE REZISTENCIJE!

Foto: shutterstock

Prema rečima nutricioniste Lize Ričards i dijetologa Žanet Đakinto, postoje tri poslastice koje se posebno ističu u podizanju nivoa šećera u krvi zbog velike količine masti. 

Krofne


Iako su krofne i druge poslastice omiljene među ljudima, važno je biti svestan potencijalnih negativnih efekata koje mogu imati na zdravlje, posebno kada se redovno konzumiraju. Stoga, pravilna informisanost o štetnim efektima određenih namirnica može pomoći ljudima da donesu svesnije odluke o ishrani i unose manje šećera i masti u svoj organizam.

Krofne su omiljena poslastica mnogih ljudi, ali često nisu svesni koliko štetno mogu delovati na zdravlje. Osim toga, nutricionista Liza Ričards upozorava da ovakav nagli skok šećera može dovesti do insulinske rezistencije, što dugoročno može biti štetno za organizam.

- Krofne se prave od pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se jedu. Ovaj nagli skok šećera izaziva porast insulina, što dugoročno može biti štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije - rekla je ona za "She finds".

Foto: YouTube/ Chef Jack Ovens

Krofne su na listi poslastica koje treba izbegavati

Kolači od testa


Kolači od testa su omiljena poslastica mnogih, ali često nisu najbolji izbor za zdravlje creva. Prepuni belog šećera, nezdravih masti i belog brašna, ovi kolači mogu izazvati brzi skok šećera u krvi, podstičući oslobađanje insulina i potencijalno uzrokujući hroničnu upalu. Dijetolozi upozoravaju da preterano konzumiranje šećera doprinosi stvaranju sala oko stomaka, te savetuju da se konzumacija ovih kolača ograniči radi očuvanja zdravlja creva, piše "Najzena".

Pite

Kombinacija slatkih nadeva i kora od belog brašna može dovesti do naglih skokova šećera u krvi. Često konzumiranje slatkih pita može opteretiti insulinski odgovor tela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale. 

- Kore za pitu prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često veoma slatko, što doprinosi skokovima šećera u krvi - zaključuje dijetolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading