ORIGINALAN RECEPT ZA BOSANSKE TUFAHIJE: Kolač sa jabukama i orasima, može biti i u posnoj verziji!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mekano i kremasto - tradicionalna poslastica koju čak i deca vole.

ORIGINALAN RECEPT ZA BOSANSKE TUFAHIJE: Kolač sa jabukama i orasima, može biti i u posnoj verziji!

Foto: Shutterstock

Iako su tufahije popularne u Bosni, reč je o istočnjačkom receptu koji potiče iz Turske ili Arabije. Ipak, ova poslastica je postala poznata kao bosanska tufahija i izuzetno je cenjena među lokalnim stanovništvom. Ova poslastica je ne samo ukusna, već i zdrava i jednostavna za pripremu. Tufahije su postale deo njihovog iskustva u Sarajevu, ostavivši ih sa lepim uspomenama i novim omiljenim slatkim jelom.

Sastojci: 

  • 8 jabuka 
  • sok od jednog limuna
  • 700 mililitara vode 
  • 900 grama šećera 
  • 150 grama oraha 
  • 50 grama maslaca
  • 100 mililitara mleka
  • šlag za dekoraciju 

Foto: Printskri/ Kuhaj i peci youtube.com

Recept za tufahije

Priprema:

Jabuke oljuštite od kore i izbušite im sredinu. Premazujte svaku jabuku sokom od jednog limuna. Potom stavite 700 mililitara vode u šepru da se kuva.

U vodu dodajte 900 grama šećera i mešajte dok se šećer ne rastopi kako treba. Ostavite da proključa. Dodajte jabuke u šećernu vodu i kuvajte tako 10 minuta. Orah stavite u blender i usitnite što više možete. U šepru na tihu vatru stavite 50 grama maslaca da se lepo otopi. Dok se maslac topi, zagrejte 100 mililitara mleka i dodajte u orahe. Nakon mleka u istu smesu dodajte i puter otopljen. Po želji dodajte još dve kašike šećera. Sve dobro izmešajte, a jabuke koje se kuvaju povremeno okrenite. Jabuke nakon 10 minuta vadite i odložite na tanjir. Filujte ih orasima do vrha. Prelijte agdom, odnosno vodom u kojoj ste te jabuke kuvali. Na vrh stavite šlag.

Uživajte u ovoj poslastici.

Prijatno! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading