OD DETINJSTVA SMO U ZABLUDI DA NAS OVAJ NAPITAK USPAVLJUJE: Stručnjaci rekli OVO - čini suprutno!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

12.03.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi se ovome nisu nadali.

OD DETINJSTVA SMO U ZABLUDI DA NAS OVAJ NAPITAK USPAVLJUJE: Stručnjaci rekli OVO - čini suprutno!

Foto: Shutterstock

Sada kada se budi proleće, sve veći broj ljudi ima problem sa nesanicom. Svi znamo koliko je važno imati određenu rutinu pre spavanja, ali itekako je bitno i šta ćemo poslednje konzumirati kao napitak

Pre svega, treba da odložite telefon sat vremena pre spavanja, isto važi i za televizor. Posvetite se sebi i "slatkim" navikama. 

Ipak, ono što je sve iznenadilo, stručnjaci kažu da čaša mleka pre spavanja, nije tako dobra kao što smo mislili. 

Republika

Foto: pixabay.com

Mleko nas ipak ne uspavljuje

Mleko nam ne pomaže da lakše utonemo u san

Mleko je uobičajeno piće za spavanje, ali nakon što se nedavno našlo na listi hrane i pića koja bi vas mogla držati budnim noću, zdravstveni stručnjak je za "Miror" rekao da, iako može pomoći nekima, nije za svakoga - postoje dokazi da je u najbolje mešano mleko. 

Profesor Džon Jang, profesor translacionih kliničkih i zdravstvenih istraživanja na Univerzitetu Tisajd, objasnio je da mleko nije dobro piće za spavanje ako ste alergični na mlečne proizvode, netolerantni na laktozu ili imate stanje kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS). Može izazvati simptome koji stvaraju "nelagodnost" i drže vas budnim.

- Ovi simptomi bi odložili uspavljivanje i čak bi mogli sprečiti dobar san. Iz tog razloga, ovim osobama bi se savetovalo da izbegavaju mleko pre spavanja. Isto tako, svako ko pati od refluksa kiseline verovatno bi doživeo simptome žgaravice i regurgitacije ako bi konzumirao mleko ili bilo šta sa visokim sadržajem proteina pre spavanja - rekao je profesor. 

- Sami dokazi da mleko stvarno uspeva da nas uspava i pomogne nam da lakše zaspimo, je zapravo podeljeno. Na sam san mnogo više utiče celokupna prehrana i fizička aktivnost. - rekao je za kraj. 

Mleko više ima uticaja na naš emotivni sistem jer ima na nas nostalgično dejstvo. Povezivanje sa majkom preko mleka je ostavilo uticaj, da nas na taj način umiri i u kasnijem dobu. Ipak, kao što smo i rekli, može imati suprutno dejstvo. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading