NE DRŽITE PREDUGO MLEKO U FRIŽIDERU: Sedam znakova da se POKVARILO, obratite pažnju!

Autor: M.O.

Lifestyle

03.03.2024

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kako pravilno čuvati mleko da ne bi pokvarilo.

NE DRŽITE PREDUGO MLEKO U FRIŽIDERU: Sedam znakova da se POKVARILO, obratite pažnju!

Foto: Shutterstock

Kada je reč o čuvanju mleka, postoji nekoliko važnih detalja koje treba imati na umu. Na primer, sveže mleko ne sadrži konzervanse i zbog toga se brzo kvari, čak i ako je zatvoreno. Sa druge strane, trajno mleko može ostati sveže mnogo duže, čak i ako se ne drži u frižideru.

Ovo je zbog prisustva konzervansa koji sprečavaju rast i kvarenje mikroba. Trajno mleko može imati rok trajanja od 6 do 9 meseci na sobnoj temperaturi ako je neotvoreno, a nakon otvaranja, preporučuje se čuvanje u frižideru i upotreba u roku od sedam dana.

Kako prepoznati pokvareno mleko

Ako sumnjate da je mleko pokvareno, možete se osloniti na svoja čula. Pokvarena hrana obično razvija neprijatan miris, ukus ili neobičnu teksturu zbog prirodnih bakterija kvarenja. Ako primetite kiselkasti ili ustajali miris, promenu boje ili teksture, kao i neobičan ukus, najbolje je da ne koristite to mleko kako biste izbegli moguće zdravstvene probleme, prenosi "Danas".

Republika

Foto: shutterstock

Obratite pažnju na to koliko je dugo mleko otvoreno

Gde čuvati mleko u frižideru

Stručnjaci preporučuju da se mleko čuva na temperaturi od 3,3 do 4,4 °C, i to ne na vratima frižidera, već dalje od njih. Čuvanje mleka na vratima izlaže ga toplom vazduhu svaki put kada se vrata otvore, što može podstaći rast bakterija. Takođe, važno je dobro zatvoriti mleko nakon svakog otvaranja kako bi se smanjila kontaminacija i širenje mirisa.

Zamrzavanje mleka

Ukoliko imate višak mleka koji nećete iskoristiti u skorije vreme, možete ga zamrznuti. Preporučuje se zamrzavanje u posudi za kockice leda ili hermetički zatvorenoj posudi. Mleko se može čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci, ali je najbolje iskoristiti ga u roku od mesec dana od zamrzavanja, kako bi se izbegle promene u teksturi.

Kada je reč o čuvanju mleka, važno je voditi računa o njegovom roku trajanja, prepoznavanju znakova kvarenja i pravilnom čuvanju u frižideru kako bi se produžila njegova svežina. Takođe, zamrzavanje predstavlja odličan način da se višak mleka sačuva za kasniju upotrebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading