OVAKO VAM SE HRANA U FRIŽIDERU KVARI, A STRUJA TROŠI: Stručnjaci upozoravaju na TEMERATURU, jedna je BEZBEDNA!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

01.02.2024

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mislite da nije bitno, važna je tačna temperatura u frižideru.

OVAKO VAM SE HRANA U FRIŽIDERU KVARI, A STRUJA TROŠI: Stručnjaci upozoravaju na TEMERATURU, jedna je BEZBEDNA!

Foto: Shutterstock

Rezultati nedavnog istraživanja sprovedenog na Univerzitetu RMIT u Australiji otkrili su da mnogi ljudi zanemaruju važnost pravilne temperature u frižideru.

Dr Bavna Midha, naučnik koji je vodio istraživanje, istakao je da pogrešno podešena temperatura može povećati rizik od razvoja bakterija na namirnicama i uzrokovati kvarenje hrane. Optimalna temperatura u frižideru omogućava da se hrana čuva duže vreme, čime se smanjuje mogućnost razvoja bakterija i osigurava bezbednost hrane za konzumaciju.

Republika

Foto: shutterstock

Stručnjaci upozorili na temeraturu u frižideru


Posebno je istaknuto da domaćinstva sa decom često imaju promene temperature u frižideru, s obzirom na činjenicu da se vrata frižidera otvaraju i do 20 puta dnevno. Ovo može značajno uticati na održavanje optimalne temperature, te roditelji trebaju biti svesni ovog faktora prilikom čuvanja namirnica.

Optimalna temperatura zamrzivača i uticaj na potrošnju električne energije

Pored toga, istraživanje je pokazalo da je optimalna temperatura u zamrzivaču između -15 i -20 stepeni Celzijusa. Ova temperatura ne samo da je idealna za čuvanje hrane, već i smanjuje potrošnju električne energije.

Svako odstupanje od ove optimalne temperature može rezultirati povećanom potrošnjom struje, te je važno da korisnici budu upoznati sa ovim činjenicama kako bi efikasno upravljali potrošnjom električne energije.


Pravilna temperatura u frižideru i zamrzivaču ima ključnu ulogu u očuvanju bezbednosti hrane i smanjenju potrošnje električne energije. Naučnici naglašavaju važnost pravilnog podešavanja temperatura kako bi se osigurala svežina namirnica i smanjio rizik od razvoja bakterija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading