OVAJ DORUČAK ČISTI CREVA: Staro i TRADICINALNO jelo koje će vam biti kao od BOGA nakon kaloričnih obroka!

Autor: M.O.

Lifestyle

09.01.2024

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova hrana je nakon praznika pravi raj za stomak.

OVAJ DORUČAK ČISTI CREVA: Staro i TRADICINALNO jelo koje će vam biti kao od BOGA nakon kaloričnih obroka!

Foto: youtube/printscreen/ Rezervni kanal Milana Strašnog

Kačamak je tradicionalno jelo koje se sprema od kukuruznog brašna i spada u jedno od omiljenih jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj.

Slično jelo se priprema širom sveta pod imenima poput palente ili polente. Reč "kačamak" potiče iz turskog jezika, dok reči "polenta" ili "palenta" imaju poreklo iz latinskog jezika.


Kačamak ili palenta - da li je razlika u brašnu?

Postoje različita mišljenja o tome da li su kačamak i palenta zapravo isto jelo ili se ipak razlikuju. Prema nekima, palenta se pravi od kukuruznog griza ili žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak priprema od belog kukuruznog brašna. Iako postoji verovanje da je kačamak nastao na prostorima naše zemlje, istraživanja pokazuju da se ovo jelo ipak prvi put pojavilo u severnoj Italiji, gde se služilo kao tradicionalno seosko jelo.
Republika

Foto: youtube/printscreen/ Rezervni kanal Milana Strašnog

Ovakav doručak je idealan posle praznika

 


Kačamak - omiljeni obrok u istočnoj Srbiji

U istočnoj Srbiji, kačamak je bio omiljeni obrok tokom posta, često zamenjujući hleb. Imućniji seljaci su kačamak jeli sa istopljenim puterom ili masti, uz dodatak nadrobljenog sira. Najbogatiji su čak kačamak jeli sa zagrejanom spržom, tradicionalnim jelom iz Južne Srbije. U Homolju, kačamak se pripremao samo za praznike ili seoske slave, a pojedini siromašni seljani su radili za nadnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna.

Recept za kačamak: 

  • Tri veće kutlače belog projanog brašna, 
  • 1,5L vode, 
  • so po ukusu, 
  • sir ili kajmak. 


Priprema: 

Pripremu kačamka uključuju 3 veće kutlače belog projanog brašna, 1,5L vode, so po ukusu i sir ili kajmak. Procedura uključuje dodavanje soli u vodu, a zatim dodavanje brašna bez mešanja. Nakon 20-30 minuta, brašno se meša drvenom kašikom, a na kraju se preliva kajmakom ili sirom.

Kačamak je jelo koje ima brojne zdravstvene prednosti. Sadrži prirodne masti i karotenoide koji poboljšavaju rad creva, smanjuje rizik od kancera i doprinosi zdravlju srca i cirkulacije. Takođe, konzumiranje kačamka može pomoći u otklanjanju viška kilograma.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading