FAŠISTIČKI SKUP U SRCU RIMA: Građani kipte od besa! Evo šta poručuje OPOZICIJA, a kakva je reakcija premijerke Italije

Autor:

Svet

08.01.2024

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicione stranke u Italiji pozvale su na raspuštanje partija ekstremne desnice, nakon što je u Rimu održan profašistički skup na kojem je učestvovalo više stotina ljudi

FAŠISTIČKI SKUP U SRCU RIMA: Građani kipte od besa! Evo šta poručuje OPOZICIJA, a kakva je reakcija premijerke Italije

Foto: youtube.com/printscreen

Rimljani su tokom čitavog dana pod negativnim utiskom događaja.

"Ovo je neprihvatljiva sramota za jednu evropsku demokratiju", rekao je lider stranke "Akcija" Karlo Kalenda, prenosi Rojters.

Predsednica Demokratske stranke Eli Šajn poručila je da "ovo izgleda kao 1924. godina", što je godina kada je fašista Benito Musolini ostvario ubedljivu pobedu na izborima, pre nego što je ukinuo višestranačje u Italiji.

Povodom protesta fašista oglasio se i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani koji je rekao da Italija nije fašistička zemlja.

"Mi smo antifašisti. Takvo ponašanje mora da bude osuđeno, kao što moraju da budu osuđeni svi protesti u znak podrške diktaturama", rekao je Tajani.

Miting je održan u nedelju, 7. januara, ispred nekadašnjeg sedišta MSI, neofašističke partije, koja je prerasla u konzervativnu stranku "Braća Italije", čiji je suosnivač premijerka Đorđa Meloni.

Meloni, štaviše, uopšte nije reagovala povodom ovog skupa.

Time je obeležena godišnjica ubistva trojice neofašista u Rimu 1978. godine. Dvojicu su ubili ekstremisti kranje levice, dok je trećeg ubila italijanska policija nakon nereda koji su izbili ubrzo nakon pucnjave.

Za ta ubistva niko nije osuđen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading