UZ OVO JELO SE PREKIDA BOŽIĆNI POST: Bez toga današnja TRPEZA nije kompletna, a ovo je ORIGINALNI recept!

Autor: M.O.

Lifestyle

07.01.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baš sa ovim jelom trebalo bi prekinuti Božićni post.

UZ OVO JELO SE PREKIDA BOŽIĆNI POST: Bez toga današnja TRPEZA nije kompletna, a ovo je ORIGINALNI recept!

Foto: youtube/printscreen/ Herceg Televizija

Jedan od tradicionalnih specijaliteta tokom Božića je cicvara, poznata i kao palenta sa kajmakom. U nekim regionima, običaj je prekinuti božićni post upravo uz cicvaru, posebno na božićno jutro, uz konzumiranje tri mala zalogaja kao deo tradicije.

Cicvara, tradicionalno jelo koje se danas retko spominje, nekada je bila neizostavan deo kuhinje u Srbiji, Crnoj Gori, Krajini i istočnoj Hercegovini.

Republika

Foto: youtube/printscreen/ Herceg Televizija

Cicvara je staro tradicionalno jelo

 

Ovo jelo se priprema od kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, zavisno od regiona. Božić je jedan od najvažnijih praznika, a cicvara je neizostavan deo svečane praznične trpeze. Smatra se da je ovo jelo idealno za prekid božićnog posta, te se konzumira kao prvo jelo na božićno jutro, zajedno sa česnicom koju lome ukućani.

Recept za pripremu tradicionalne cicvare

Da biste pripremili ovu ukusnu poslasticu, potrebno je 300g kajmaka, 300g kukuruznog brašna (belog ili žutog), 600ml mleka i so. Prvo što treba uraditi jeste da u vruće mleko dodate kajmak i sve zajedno stavite da provri. Zatim smanjite temperaturu i postepeno dodajte kukuruzno brašno, uz konstantno mešanje kako biste izbegli stvaranje grudvica. Cicvara treba da se zgusne do srednje gustine, a smatra se da je bitno mešati u istom smeru. Dodajte so po ukusu. Kada se cicvara zgusne, sklonite je sa ringle - gotova je kada se mast od kajmaka počne lagano odvajati. Servirajte cicvaru dok je još vruća i uživajte u bogatom ukusu.

Cicvara je jelo koje nosi sa sobom bogatu tradiciju i simboliku, te predstavlja važan deo kulturne baštine ovih krajeva. Upravo zbog toga, vredno je očuvati recepte i običaje koji čine deo našeg nasleđa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading