DA LI STE ZNALI ZAŠTO SE DANAS JEDE SVINJETINA: Zbog jednog naroda je sada to OBAVEZNO jelo za Božić!

Autor: M.O.

Lifestyle

07.01.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma zanimljiva priča!

DA LI STE ZNALI ZAŠTO SE DANAS JEDE SVINJETINA: Zbog jednog naroda je sada to OBAVEZNO jelo za Božić!

Foto: shutterstock

Običaj koji traje vekovima ima svoje korene u burnoj istoriji. Veliki božićni post završava se dolaskom Božića, kada vernici mogu da se "omrse" nakon uzdržavanja od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli. Na trpezi se tada nalazi česnica i pečenica, ali zašto baš svinjetina za Božić? Taj običaj datira još iz vremena turske vladavine nad Srbima.

Pod Turcima: Svinjetina kao simbol otpora

Od 15. veka pa sve do ponovnog sticanja nezavisnosti u 19. veku, Srbi su živeli pod turskom upravom. U tom periodu, Turci su imali pravo da ulaze u srpske domove i traže hranu i druge potrepštine. Odbijanje takvih zahteva moglo je rezultirati strašnim zulumom nad celom porodicom. Iz tog vremena potiče običaj da se za Božić jede svinjsko pečenje - kako bi se Turci zaobišli i osigurala mirna proslava praznika.

Republika

Foto: RINA

Zbog otpora je ovo postalo današnje tradicionalno jelo


Prema legendi, Srbi su počeli da pripremaju svinjetinu na ražnju ispred kuće kako bi Turci, kojima je bilo zabranjeno da jedu svinjetinu ili ulaze u domove gde se ona priprema, zaobišli njihove domove za Božić. Iako je nemoguće potvrditi ovu priču istorijskim izvorima, ona svakako predstavlja simpatičnu božićnu legendu koja je vremenom postala deo srpske tradicije.

Običaj da se za Božić konzumira svinjetina vremenom se proširio i na ostale velike hrišćanske praznike. Danas, kada sednete za prazničnu trpezu i pojedete sočno svinjsko pečenje, možete ispričati priču o simbolici ovog jela i otporu prema turskoj vladavini svojim prijateljima i porodici.

Božićna trpeza sa svinjetinom nosi sa sobom duboku simboliku i podseća nas na vekovnu borbu za slobodu i očuvanje tradicije. Običaji poput ovog predstavljaju važan deo kulturnog identiteta i podsećaju nas na istorijske događaje koji su oblikovali našu nacionalnu kulturu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading