RUSKA SALATA IMA ROK TRAJANJA: Svi je danima TAMANE, ali sme samo OVOLIKO da stoji!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

03.01.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god da je volite, samo ovoliko sme da stoji.

RUSKA SALATA IMA ROK TRAJANJA: Svi je danima TAMANE, ali sme samo OVOLIKO da stoji!

Foto: Shutterstock

Tokom praznika svima ostane određena zaliha hrane koju vrlo rado sačuvamo u frižideru i ne želimo da je bacimo,i nakon par dana. 

Tokom Nove godine, na svakoj trpezi se nalazi neka slana salata, većinom dobro poznata i svima omiljena - ruska. 

Tada smo svi spremni da je jedemo koliko god možemo i malo ko razmišlja o pravilnom načinu čuvanja i roku njenog trajanja. 

Jasno je da je recept već svima dobro poznat. Povrće, majonez, šunka, jaja, sve je to itekako lako kvarljivo. 

Republika

Foto: youtube/My kitchen Tanja

Ruska salata je jedna od omiljenih, ali ipak ima rok trajanja

 

Koliko dugo može da stoji u frižideru

Iako se većina ljudi pita koliko dugo može da stoji, a da bude bezbedna za jelo. Bez obzora ma sve, mnogi je jedu i po pet dana minimalno. 

Ipak, imajući u obzir o kakvim se sastojcima radi, bilo da je posna ili mrsna, najbolje je da se pojede u roku par dana, najviše tri. Takođe, nakon uzimanja salate trebalo bi je vratiti u frižider, nikako ne ostavljati je na sobnoj temeraturi. 

Ukoliko predugo ostaje na toplom, postoji velika verovatnoća da će se sastojci fermentisati i pokvariti se. Jedna od najvećih grešaka koju većina nas pravi, jeste da činiju prekrijemo folijom. Na taj način omogućujemo mikroorganizmima da uđu u posudu, pa je najbolje da se ruska salata čuva u posudi sa poklopcem.

Osim toga, mnogi savetuju da je za rusku salatu idealna temperatura 4 stepena Celzijusa. Podsetimo, stručnjaci su nekoliko puta isticali štetan uticaj korišćenja folije. Bakterijama je potreban vazduh da bi se razvijale. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus, koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuvanja. Aluminijumska folija je za pečenje, a ne za čuvanje ostataka hrane.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading