NAJPOZNATIJA SALATA ZA PRAZNIKE: Oborila je i NAPOLEONA - ovo je NAJBOLJI recept koji ćete ikada pronaći!

Autor: N.J.

Lifestyle

02.01.2024

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se o salati koja je svima dobro poznata.

NAJPOZNATIJA SALATA ZA PRAZNIKE: Oborila je i NAPOLEONA - ovo je NAJBOLJI recept koji ćete ikada pronaći!

Foto: Shutterstock

Ruska salata je već godinama neizostavan deo novogodišnjih praznika i proslava širom sveta. Njena neprevaziđena kombinacija povrća, majoneza i mesa osvaja nepca svih generacija, a priprema se brzo i jednostavno. Međutim, iako bi mnogi pomislili da ime ukazuje na rusko poreklo, zapravo postoji zanimljiva legenda o nastanku ove popularne salate.

Legenda o Napoleonovoj salati

Jedna od legendi vezanih za rusku salatu govori o Anriju Olivijeju, kuvaru koji je bio poznat po svojim kulinarskim umećima. Prema priči, Anri je pripremao hranu za čuvenog francuskog vojskovođu Napoleona, koji je bio poznat po brzom jedenju. Kako bi zadovoljio Napoleonov apetit, Anri je stalno morao da izmišlja nova jela, a jednom prilikom je stvorio salatu od povrća, mesa i majoneza. Ova salata je oduševila Napoleona i postala je omiljeno jelo na njegovom dvoru. Nakon propasti Napoleona, Anri je svoje kulinarsko umeće nastavio da širi na dvoru, a salata je postala poznata kao "Napoleonova salata". Danas je ova salata poznata pod različitim imenima, uključujući "salata Olivije" i "francuska salata".

Salata Olivije, krompir salata ili francuska salata?

Postoji i druga legenda koja povezuje rusku salatu sa kuvarom iz Rusije, Lućijanom Oliverom, koji je takođe stvorio svoju verziju ove popularne salate. Prema ovoj priči, jedan od Oliverovih saradnika je pokušao da ukrade recept za salatu i predstavi je kao svoju kreaciju, nazivajući je "Metropolitan salata". Međutim, Oliver je brzo prepoznao svoj ukus i otkrio da ukradenoj verziji nedostaje jedan sastojak. Kroz vreme, salata je dobila različita imena, u zavisnosti od regiona, te je danas poznata kao salata Olivije, krompir salata ili francuska salata.

Foto: Shutterstock

Recept za rusku salatu


Recept za rusku salatu

Sastojci za rusku salatu uključuju mešavinu povrća, šunku, kisele krastavce, tvrdo kuvana jaja i majonez. Za posnu varijantu, umesto jaja možete koristiti kukuruz i posni majonez. Priprema salate je jednostavna - povrće se kuva dok ne omekša, zatim se dodaju iseckana jaja i krastavci, uz postepeno dodavanje majoneza dok se ne postigne željena gustina. 

Sastojci:

  •  po 400 g krompira, šargarepe i graška
  • po 300 g šunke i kiselih krastavčića
  •  600 g majoneza
  • 100 g kisele pavlake
  • 15 g soli
  •  20 g senfa (1 puna kašičica)
  •  jaja oko 3

Priprema:

Krompir i šargarepu očistiti pa ih zajedno staviti da se skuvaju.

Krompir neka bude krupniji, a šargarepa nešto sitnija jer njoj treba duže da se skuva od krompira. Grašak stavite posebno.

Dok se povrće kuva pomešati majonez, pavlaku, senf i so i sjediniti.

Takođe naseckati krastavčiće, šunku i jaja na sitne kockice.

Skuvano povrće procediti i ohladiti. Iseckati krompir i šargarepu na kockice, pa dodati krastavcima, šunki i jajima, a zatim dodati i ohlađen i oceđen grašak. Preliti senfom, pavlakom i majonezom ili samo majonezom i ostaviti u frižideru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading