VOLITE BELI LUK, ALI GA NE JEDETE ZBOG LOŠEG ZADAHA? Više ne morate da brinete, jedan napitak sve otklanja, a sigurno ga imate u kuhinji!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

13.12.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više ne morate da se brinete oko lošeg zadaha.

VOLITE BELI LUK, ALI GA NE JEDETE ZBOG LOŠEG ZADAHA? Više ne morate da brinete, jedan napitak sve otklanja, a sigurno ga imate u kuhinji!

Foto: pixabay.com

Loš zadah može biti ne samo neugodan, već i znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Hronični loš zadah ili halitoza nastaje usled nakupljanja bakterija u ustima, a može biti posledica faktora kao što je, primera radi, preterani rast kandide u telu.

Uobičajena zabluda je da loš zadah potiče iz creva ili želuca, dok zapravo potiče iz zadnjeg dela jezika, grla, krajnika, zuba i desni. Čestice hrane zaglavljene u zubima i usnoj duplji takođe mogu da budu uzročnici neprijatnog mirisa.

Hrana koja izaziva loš zadah:

  • luk
  • pržena hrana 
  • lepljiva hrana 
  • zaslađena pića 
Republika

Foto: Photo by Mike Kenneally on Unsplash

Mnogi ne jedu beli luk, jer je posle njega loš zadah

 

Ove namirnice mogu izazvati privremeni loš zadah, dok je hronični loš zadah simptom osnovnog problema kao što su loša ishrana, bolest desni, suva usna duplja, pušenje ili ozbiljnija medicinska stanja poput bolesti jetre ili dijabetesa.

Sada kada je sezona prehlada i viroze, svi jedu beli luk; ipak, loša strana konzumiranja ovog povrća je ta što nikako, ni posle pranja zuba ne možemo da eliminišemo loš zadah. 

Po studiji objavljenoj u časopisu "Molecules", rešenje za neprijatan zadah od belog luka svako ima u svom frižideru, a pitanju je jogurt. 

Republika

Foto: Unsplash/Eiliv Aceron

Jogurt uklanja neprijatni zadah

 

Po ovom istraživanju, najobičniji jogurt od punomasnog mleka zaustavlja 99 odsto hemikalija koje se ispuštaju u vazduh, a koje su krive za neprijatan miris belog luka.

Naime, proteini i masti koje on sadrži po ovoj studiji mogu da zaustave miris belog luka.

Takođe, navodi se da grčki jogurt, koji ima veći nivo proteina od klasičnog jogurta može dati još bolje rezultate.

Do ovog otkrića naučnici su došli nakon što su čenove sirovog belog luka stavili u bočice i dodali 100 mililitra punomasnog jogurta. 

Otkrili su da je jogurt umanjio sastojke koji izazivaju neprijatan miris za 99 procenata kad je sirovi beli luk u pitanju, a do 94 posto kada su analizirali pečeni beli luk

Takođe, i jabuke, nana, peršunov list i zelena salata mogu ublaže neprijatan zadah koji se javlja posle konzumiranja belog luka.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading