OVO SU SKRIVENE "UBICE" IZ FRIŽIDERA: Ako ih dobro ne ZATVORITE, morate ih odmah baciti a ne samo sloj skinuti kašikom!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.11.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovo morate dobro da obratite pažnju.

OVO SU SKRIVENE "UBICE" IZ FRIŽIDERA: Ako ih dobro ne ZATVORITE, morate ih odmah baciti a ne samo sloj skinuti kašikom!

Foto: shutterstock

U svakodnevnom životu, često se susrećemo sa pitanjima o pravilnom čuvanju namirnica i njihovom roku trajanja. Ponekad se pitamo da li namirnice koje su stajale u frižideru više od nekoliko dana još uvek mogu da se koriste, ili da li je bezbedno jesti hranu na kojoj se pojavila plesan. 

Jedna od najčešćih zabluda je da se džem i marmelada mogu sačuvati od plesni ako ih prekrijemo slojem šećera. Međutim, istina je da ove namirnice imaju izuzetnu moć stvaranja plesni zbog visokog sadržaja šećera i vode. Kada primetimo plesan na površini džema ili marmelade, ne treba je samo skinuti, već treba baciti celu teglu.

Kada je reč o kiselim kupusima, plesan se obično javlja na površini kace. Treba obratiti pažnju na glavicu kupusa, jer ako je omekšala, to je znak da se plesan proširila i na ostatak namirnice. Ukoliko se to dogodi, ne preporučuje se konzumiranje kiselog kupusa.

Kada je reč o rokovima trajanja namirnica nakon otvaranja, važno je znati da se džem i marmelada mogu čuvati u frižideru do dve nedelje, dok se zimnica može koristiti do 7 dana. Kiseli krastavci i ajvar mogu se sačuvati do 3 meseca, dok je rok trajanja kečapa 6 meseci.

Republika

Foto: pixabay.com

Tegle morate dobro zatvarati 

 

S druge strane, senf može da traje do 12 meseci, dok konzerve treba konzumirati u roku od jednog dana. Važno je napomenuti da se konzerve ne smeju čuvati otvorene, već se njihov sadržaj treba prebaciti u staklenu ili porcelansku posudu kako bi se sačuvao njegov kvalitet.


Kada je reč o namirnicama u konzervi, treba ih odmah prebaciti u drugu posudu nakon otvaranja, jer se u konzervi mogu razviti bakterije koje su opasne po zdravlje. Zato je važno prebaciti sadržaj konzerve u drugu posudu i čuvati ga u frižideru do dva do tri dana, kako bi se sprečilo kvarenje, prenosi "021". 

Kada je reč o manje poznatim namirnicama, poput biljnih mleka i pavlaka za kuvanje, važno je znati da su podložne stvaranju plesni i da se mogu koristiti samo do 3 dana nakon otvaranja. Takođe, sok od paradajza se može čuvati u frižideru do 4 dana, dok se brašno može sačuvati do 6 meseci u hladnom prostoru, poput podruma ili frižidera.

Sir, biljna mleka i pavlaka ne koriste nakon što se na njima pojavi plesan, jer ne znamo kakve su se plesni razvile i da li su bezbedne po zdravlje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading