SMEĐA ILI BELA JAJA? Evo kolika je RAZLIKA u njima, jedna sadrže duplo manje holesterola i SLAĐA su!

Autor: M.O.

Lifestyle

28.04.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije toliko drastična razlika.

SMEĐA ILI BELA JAJA? Evo kolika je RAZLIKA u njima, jedna sadrže duplo manje holesterola i SLAĐA su!

Foto: pixabay.com

Izbor boje jaja u prodavnici ili na pijaci može biti zbunjujući, s obzirom na to da se na našem tržištu mogu naći jaja u različitim nijansama, od belih do smeđih i čak zelenih. Ali da li postoje neke razlike u nutritivnoj vrednosti ili ukusu ovih jaja?

Prema pisanju Eating Well, boja ljuske jajeta zapravo zavisi od pasmine kokoši koja ga nosi.


Prema istom izvoru, kokoške sa belim perjem i ušnom resicom najčešće snesu bela jaja, dok one sa crvenim perjem i ušnom resicom snesu smeđa jaja. Međutim, postoji i nekoliko pasmina kod kojih je situacija obrnuta. 

 

Republika

Foto: Photo by Hello I'm Nik ? on Unsplash

Evo po čemu se razlikuju bela jaja od smeđih

 


Ali ono što je važno znati jeste da, kada je u pitanju ishrana i kuvanje, nema razlike između belih i smeđih jaja. Oba tipa su identična po nutritivnoj vrednosti i mogu se koristiti na isti način u kuhinji. Jedina razlika je u boji ljuske.

Postoji i mogućnost da se na tržištu nađu jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama. Ova jaja imaju svetlo smeđu boju ljuske i za njih se može reći da su nutritivno bogatija od ostalih jaja. Međutim, ova razlika nije u boji ljuske, već u hrani kojom su kokoši hranjene kako bi se unapredila hranljiva vrednost jaja.

Što se tiče ukusa, ne postoji nikakva veza između boje ljuske i ukusa jajeta. To znači da smeđa jaja neće imati drugačiji ukus od belih jaja, osim ako su kokoši hranjene različitom hranom. U tom slučaju, ukus jaja može biti intenzivniji zbog različite ishrane kokoši.

Da sumiramo, boja ljuske jajeta ne utiče na njegovu nutritivnu vrednost ili ukus. Različite boje ljuske proizlaze iz različitih pasmina kokoši koje ih nose i ne postoji "zdravija" ili "ukusnija" opcija u zavisnosti od boje. Dakle, birajte jaja prema vašim željama i uživajte u njihovoj raznovrsnosti!

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading