KAKO DA VAM ZIMNICA UVEK USPE: Saveti za uspešno pripremanje hrane tokom hladnih dana!

Autor: Miljka Nešović

Lifestyle

02.10.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo da spremate turšiju, džem, kompot, ajvar, vrlo je važno da voće i povrće bude sveže i da se čuva u adekvatnom posuđu.

KAKO DA VAM ZIMNICA UVEK USPE: Saveti za uspešno pripremanje hrane tokom hladnih dana!

Foto: shutterstock

S dolaskom jeseni smanjuje se obilje voća i povrća koje smo imali preko leta, pa je neophodno napraviti neke zalihe za zimu. Svi koji spremaju zimnicu znaju koliko to može biti težak i stresan posao, ali ne mora da bude tako. Ukoliko ispoštujete neke nezaobilazne korake, moći ćete dugo da uživate u džemu, ajavaru, turšiji, kuvanom paradajzu, kompotu i ostalim đakonijama, bez bojazni da će se brzo pokvariti.

Predstavljamo vam nekoliko caka za uspešno pripremanje zimnice, koja će dugo ostati ukusna i zdrava.


ODABERITE ZDRAVE I SVEŽE NAMIRNICE


Iako zvuči kao floskula, izuzetno je važno da prilikom priprema za zimnicu odaberete sveže i zdravo voće i povrće, odnosno ono koje je minimalno oštećeno. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ukoliko pažljivo odstranite te delove. Takođe, s obzirom na to da se boja oštećenog voća i povrća na vazduhu brzo menja, a vitamini smanjuju, treba ga očistiti i seckati neposredno pred samu pripremu. To se odnosi i ukoliko imate svoje voće i povrće. Uvek ga berite uoči prerade jer dužim stajanjem se brže kvari i gubi na kvalitetu.

Republika

Foto: shutterstock

Spremanje zimnice na ovaj način je provereno


KORISTITE ČISTO I STERILIZOVANO POSUĐE


Još jedna od nezaobilaznih stavki kada je priprema hrane za zimu u pitanju jeste da i namirnice i posuđe u kojem će se čuvati budu besprekorno čisti, kao i vaše ruke pre same pripreme. Najbolje je da tegle i boce za zimnicu dobro isperete toplom vodom, a zatim ostavite da se ocede i osuše. Ukoliko ih brišete krpom, ona mora da bude suva i, naravno, čista. Takođe, savetuje se da prilikom ukuvavanja zimnice koristite neokrnjeno emajlirano posuđe ili od nerđajućeg čelika, a zatvarač za boce, gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, iskuvate pre upotrebe. Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom jeste pomoću novina i belanceta. Ono se dobro izlupa viljuškom, pa se u to umaču četvrtasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slepe preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena, dok je za tegle najbolji dvostruko stavljen celofan, pogotovo ako je nakvašen alkoholom.


NE PRETERUJTE S KONZERVANSOM


Iako konzervansi služe da zimnica što duže traje i da se ne pojave razne gljivice i plesni, treba biti oprezan s njihovom upotrebom jer ukoliko preterate, možete imati ozbiljne zdravstvene probleme. Zdravije varijanta bi bilo sirće od devet odsto alkohola, so i šećer, ali ukoliko koristite konzervans - natrijum-benzoat, važno je da znate da je kesica od pet grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više od toga se ne preporučuje.


ZIMNICU ČUVAJTE U HLADNOJ PROSTORIJI


Kad ste već sve završili i imate gotov poizvod, potrebno je da hrana što duže ostane sveža. Da biste to postigli, zimnicu treba čuvati u suvoj, provetrenoj i prohladnoj prostoriji, koju treba provetravati bar jednom nedeljno. Takođe, bilo bi dobro da se prozori pokriju, tako da unutra bude mračno. Ukoliko je ostava vlažna, a tu čuvate, na primer, džem, preporučuje se da na površini stavite sloj šećera u prahu debljine oko dva-tri centimetra. Bilo bi poželjno da na svim teglama i bocama napišete šta je unutra, kao i kada je spremljeno da biste imali bolji uvid koliko je hrana stajala. Iako neke vrste zimnice poput slatkog i džema mogu da stoje više godina, preporuka je da se potroši za godinu dana.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading