NA OVAJ NAČIN PREPOZNAJTE NAJKAVLITETNIJE MESO U MARKETU: Stručnjaci upozorili na koji DEO moramo obratiti pažnju!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.08.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brajan Hikman, pripadnik pete generacije mesara u svojoj porodici, ističe važnost posmatranja mramoriranosti mesa.

NA OVAJ NAČIN PREPOZNAJTE NAJKAVLITETNIJE MESO U MARKETU: Stručnjaci upozorili na koji DEO moramo obratiti pažnju!

Foto: Tanjug/AP

Veliki izbor mesa u marketima

Izvanredni kuvar i vlasnik mesare "SOKO Butchery" u Sjedinjenim Američkim Državama deli svoje korisne savete o odabiru vrhunskog mesa u supermarketu.

- Usredsredite se na mramoriranost, raspored masti u mesu. Kvalitet i konzistencija masti koja je prožeta tkivom mesa su ključni pokazatelji kvaliteta komada mesa - napominje Hikman.

Mramoriranost se ogleda kroz prisustvo belih mrlja masnoće u mišićima mesa. To je različito od hrskavice, koja je tvrda i obično manje poželjna masnoća koja se može nalaziti u odresku.

- Prstima možete osetiti hrskavicu kad pređete preko upakovanog mesa. S druge strane, mramorirano meso neće biti tvrdo - dodaje on.

Kada pogledate najprestižnije odreske poput Wagyu odreska, primetićete da je kvalitet i konzistencija mramoriranosti u mesu ključan razlog zašto su tako cenjeni. Izuzetni delovi bele masnoće sjajno se mešaju s mišićem. S druge strane, hrskavica ne doprinosi ukusu mesa, neće se dobro skuhati ili ispeći i često ostaje kao nejestiva, žilava masnoća koju je teško sažvakati.

 

Foto: Izvor: Unsplash/ Mel Elías

Stručnjaci nam otkrivaju kako ad prepoznamo kavlitetno meso

Važan faktor za kvalitet mesa je i kako su životinje uzgajane.

- Želite meso od krava koje su tretirane s pažnjom i brigom. Krave moraju biti aktivne, imati pristojnu ishranu i kretanje. Prilikom kupovine mesa u marketima, obično nemate potpunu informaciju o poreklu mesa jer mnogi lanci snabdevaju mesom bez jasnog označavanja. Ako ste svesni kvaliteta hrane koju unosite u telo, znaćete i odakle potiče meso koje konzumirate - objašnjava Hikman.

I Brajan Hikman, peta generacija mesara u svojoj porodici, ukazuje na važnost posmatranja mramoriranosti mesa.

- Zanimljivo je kako je dobro meso često suprotno od pretpostavki ljudi. Mogu izložiti pladanj s mesom i, osim ako neko zna šta traži, ljudi često biraju komade koje ja ne bih preporučio - ističe on.

Preporučuje pažljivo osmatranje rasporeda masti na komadu mesa.

- Ako želite da uživate u bogatom ukusu masti u odresku, izbegavajte komade s previše hrskavice. Odresci koji sadrže višak hrskavice često imaju privlačan izgled zbog jarko crvene boje i belih prstenova masti oko hrskavice. Iako izgledaju primamljivo, ovakvo meso zahteva dosta žvakanja. Nasuprot tome, kod mramoriranog mesa, mast se topi i pruža prefinjenu aromu odresku - zaključuje Hikman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading