DVE NAMIRNICE SU ZABRANJENE AKO IMATE PROBLEMA SA ŠTITNOM: Smatraju se ZDRAVIM, a prave HAOS "Nismo znali šta se dešava, rezultati su NEKONTROLISANO skočili"

Autor: N.J.

Lifestyle

06.03.2023

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što jedete može da ometa vaše lečenje.

DVE NAMIRNICE SU ZABRANJENE AKO IMATE PROBLEMA SA ŠTITNOM: Smatraju se ZDRAVIM, a prave HAOS "Nismo znali šta se dešava, rezultati su NEKONTROLISANO skočili"

Foto: Shutterstock

Štitna žlezda je endokrina žlezda u obliku leptira i nalazi se na prednjem delu vrata. Dva najčešća oboljenja štitne žlezde su hipotireoza (smanjeno lučenje) i hipertireoza (povećano lučenje) tiroidnih hormona.

Ishrana takođe ima mnogo veze sa štitnom žlezdom, ali postoje neke namirnice koje značajno ometaju njen rad i morate ih izbaciti. Kao i kod mnogih zdravstvenih stanja oboljenje štitne žlezde može imati veze i sa istorijom bolesti u porodici, zato nije baš sve do vas. Ipak, veliku ulogu igra ishrana, a vi ste ti koji ćete birati šta jedete. Postoje namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako imate problema sa hipotireozom.

Zanimljvo je što se ove namirnice smatraju zdravim.

Foto: Izvor: Pixabay/MariaGutebring

Serviran hamburger

1. Karfiol i brokoli

Brokoli i karfiol, puni su vlakana i drugih hranjivih materija, ali može ometati proizvodnju hormona štitne ako imate manjak joda. Dakle, dobra je ideja da ograničite unos prokulica, kupusa, karfiola, kelja, repe, jer istraživanja sugerišu da varenje ovog povrća može blokirati sposobnost štitne da iskoristi jod, koji je neophodan za normalnu funkcije štitne. 

Ako vam je dijagnostikovana i hipotireoza i nedostatak joda, postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi ovo povrće bilo manje štetno. Kuvanje tih namirnica može smanjiti učinak koji imaju na štitnu, a ograničavanje unosa ovog (kuvanog) povrća takođe može pomoći, budući da mala količina neće imati veliki uticaj na rad štitne, piše "Zdravlje svakog dana".

Foto: pixabay.com

Pečen karfiol

2. Pažljivo odmerite prvu šoljicu kafe ujutru

Prema studiji koja je objavljena u jednom časopisu otkriveno je da kofein blokira apsorpciju zamene tiroidnih hormona.

- Ljudi koji su uzimali lekove za štitnu uz jutarnju kafu imali su nekontrolisan nivo štitne, a mi to nismo mogli otkriti. Sada moram biti veoma pažljiv i reći ljudima da lekove uzimaju samo sa vodom. Trebalo bi da sačekate najmanje 30 minuta nakon uzimanja leka pre nego što popijete šoljicu - kaže doktor Li.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading