SLEDEĆIH PET NAMIRNICA SU ŠTETNE AKO SE UZIMAJU NA PRAZAN ŽELUDAC: Usporavaju metabolizam, izazivaju čir i gastritis!

Autor: N.J.

Lifestyle

23.02.2023

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se bavite kućnim poslovima najlakše je pojesti nešto usput.

SLEDEĆIH PET NAMIRNICA SU ŠTETNE AKO SE UZIMAJU NA PRAZAN ŽELUDAC: Usporavaju metabolizam, izazivaju čir i gastritis!

Foto: Shutterstock

Dok se bavite kućnim poslovima mnogo je lakše da pojedete nešto s nogu, opušteno bez neke pripreme. Međutim, kvalitet hrane koja ulazi u naš organizam je u drugom planu, jer ko želi da se bavi time šta unosi? Iako je veliki broj ljudi koji nas edukuju o ishrani prisutno u medijima, mi sve više radimo šta želimo i kao da nas to opeterećuje.


Evo koje su namirnice štetne za organizam ako se konzumiraju na prazan želudac.

1) Citrusno voće

Kad je reč o voću, važno je konzumirati ga u pravo vreme i u pravoj količini. Kiseline prisutne u citrusnom voću s vremenom mogu pružiti nepotreban podsticaj u proizvodnji kiseline u vašim crevima. To može rezultirati želučanim problemima kao što su čir na želucu ili čak gastritis. Žgaravica je takođe moguća reakcija na konzumiranje citrusa na prazan želudac, uz sporiji metabolizam zahvaljujući visokom nivou fruktoze prisutne u voću. 

Foto: Shutterstock

Voće u korpi

2) Jogurt

Jogurt sadrži veliku količinu mlečne kiseline koja podstiče jačanje naših kostiju i pomaže u rastu dobrih bakterija. Prazan želudac već ima visok nivo želudačne kiseline, a konzumiranje jogurta u takvom trenutku može dovesti do toga da mlečna kiselina iz jogurta bude potpuno neefikasna.

3) Kafa

Ispijanje kafe na prazan želudac dovodi do većeg nivoa kiselosti u telu. Takođe možete osetiti probavne smetnje i žgaravicu tokom dana zahvaljujući ovom napitku, stoga je najbolje pojesti nešto pre nego što popijete kafu kad se probudite.

Foto: YouTube/ TravelFood4all

Sipanje kafe u šolju

4) Začini

Začinjena hrana koja se ujutro odmah uzme izaziva povećanje proizvodnje kiseline u želucu, što može rezultirati probavnim smetanjama. Zahvaljujući prisutnosti kapsaicina, kiseline koja čini čili ljutim, konzumiranje ljutih jela kao prvog obroka u danu možda nije dobra ideja!

5) Banane

Banane su bogate prirodnim šećerom, budući da je 25 odsto prosečne banane šećer, što vam daje početni podsticaj energije koji vas iscrpljuje tek u kasnijim satima. Isti vas šećer privremeno zasiti, ali ubrzo nakon toga ostanete praznog želuca. Takođe, zbog kisele prirode žutog voća, moguće je da se neko može susresti s problemima s crevima ako mu ovo postane navika, piše "Gaia".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading