Osećate BES kada ste gladni! E, naučnici imaju objašnjenje i za vas!

Autor:

Lifestyle

12.07.2022

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su došli do zaključka da je glad direktno povezana sa našim emocionalnim blagostanjem.

Osećate BES kada ste gladni! E, naučnici imaju objašnjenje i za vas!

Foto: Photo by Alex Iby on Unsplash

Sprovedena je studija u kojoj su učesnici trebali da zapišu koliko su gladni i kako se osećaju pet puta dnevno koristeći aplikaciju.

Glavni autor studije profesorka Viren Svami, psiholog sa Univerziteta Anglia Ruskin u Londonu, rekla je da postoji "iznenađujući" nedostatak istraživanja o gladovanju.

 - Prateći ljude u njihovim svakodnevnim životima, otkrili smo da je glad povezana sa nivoima besa, razdražljivosti i zadovoljstva -  dodala je ona.

 - Mnogi od nas su svesni da gladovanje može uticati na naše emocije, ali iznenađujuće malo naučnih istraživanja se fokusiralo na to što smo "gladni".

- Zbog toga, veća svest o tome da ste "gladni" može da smanji verovatnoću da glad rezultira negativnim emocijama i ponašanjem kod pojedinaca.

Istraživači su angažovali 64 osobe iz centralne Evrope, koje su zabeležile nivoe gladi i različite mere emocionalnog blagostanja tokom perioda od 21 dan.

Pratili glad i emocije na aplikaciji

Republika

Foto: Photo by Helena Lopes on Unsplash

Jedenje, Ilustracija

 

Prijavili su glad i svoje emocije na aplikaciji za pametne telefone pet puta dnevno.

Glad je bila povezana sa 37 procenata sa razdražljivošću, 34 procenata sa ljutnjom i 38 procenata sa zadovoljstvom.

Efekti su bili značajni, čak i nakon uzimanja u obzir faktora kao što su starost i pol, indeks telesne mase, ponašanje u ishrani i individualne osobine ličnosti, piše Daily Mail.

Nalazi su objavljeni u časopisu Plos One, prenosi Informer.

Profesor Stefan Stiger, psiholog na Univerzitetu zdravstvenih nauka u Austriji, koji je bio uključen u studiju, rekao je:

- Ovaj "gladni" efekat nije detaljno analiziran. Zato smo izabrali pristup zasnovan na terenu gde su učesnici bili pozvani da odgovore na anketu u aplikaciji. Ova uputstva su im poslata pet puta dnevno u polu-nasumičnoj situaciji tokom perioda od tri nedelje. Ovo nam je omogućilo da generišemo podatke na način koji nije moguć u tradicionalnom laboratorijskom istraživanju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading