TAJNA NUTRICIONISTE SLAVNIH LIČNOSTI: Ljudi mršave, a jedu i picu

Autor:

Lifestyle

31.07.2021

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mršavljenje je za mnoge gotovo samo misaona imenica jer, uprkos svim naporima da skinu višak masnih naslaga na telu, nemaju gotovo nikakvog uspeha. Nutricionista, koja među klijetima ima mnoge VIP ličnosti, otkriva na koji način da skinete višak kilograma bez velikih odricanja kada je konzumiranje omiljenih jela u pitanju.

Republika

Foto: pixabay.com

Umereni post je ključ uspeha ako želite da smršate

 

Vitka linija je prvi znak da je čovek zdrav, a u svetu gde vlada epidemija gojaznosti, efikasan plan mršavljenja je od ključnog značaja ako vam je neometano funkcionisanje organizma jedan od prioriteta u životu.

Svi želimo da izgledamo i da se osećamo najbolje moguće. Mnogima se ovaj cilj čini nedostižnim, ali je zapravo mnogo lakše nego što se čini.

Nutricionista Gabriela Pikok  kaže da samo par malih promena mogu da imaju veliki uticaj na celoukupno zdravlje, bilo da je u pitanju mršavljenje, bolji san, više energije ili uopšteni bolji rad organizma.

- Poenta je u tome da da sve bude u balansu. Reč je o laganom pristupu u kome nema osude, već insistiranje na tome da se bude realan - kaže Gabriela na čijoj listi klijenata su Pirs Morgan, Dona Air, Melani Sajks, Lora Bejli i Džodi Kid.

Pošto je i sama bila manekenka, Gabriela radi sa privatnim klijentima čitavu deceniju, a osnova njene prakse je verovanje da je umereni post efikasan način, ne samo da se skinu suvišni kilogrami, već i da se izgrade zdrave navike koje klijenti usvajaju na duže staze.

POBOLJŠAVA CELOUKUPNO ZDRAVLJE

- Ovaj način ishrane čini da telo postane otpornije, a mršavljenje je maltene nuspojava zdravog načina života - objašnjava Gabrijela koja je objavila i knjigu "2 Weeks To Feeling Great" (Dve nedelje da se osetite super), ali i program umerenog posta GP4:3.

Republika

Foto: pixabay.com

Post svaki drugi dan u nedelji čini čuda za liniju

Sve se svodi na to da bi vreme jela trebalo prilagoditi kako vama najviše odgovara. Umereni post podrazumeva da odredite vreme kada ćete da jedete normalno, ali i ono kada nećete, odnosno ćete unositi smanjeni broj kalorija.

Gabrielin umereni post je zasnovan na principu smene onih dana kada se jede i onih u kojima se posti. U prevodu, tri dana u nedelji, odnosno svaki drugi dan, treba ograničiti broj unesenih kalorija ( 500 za žene, a 600 za muškarce), dok se ostala četiri dana u nedelji jede "normalno".

Naravno, ključna stvar je da obroci, odnosno kalorije koje se unose u organizam, budu nutritivno korisne, pa je veoma važno da se koriste zdrave namirnice za pripremu jela. Zato je preporuka da se obezbedite korisnim receptima za jela sa malo kalorija, a velikom količinom vlakana, vitamina i minerala.

MAGIČAN DAN DA NE BUDE STRESA

Važno je da se napomene da danima kada se ne posti ne bi trebalo da se prejedate, a i tada je poželjno da konzumirate zdravu hranu (da vam to pređe u životni stil) samo u normalnim količinama. Ipak, ukoliko je vaša želja za određenom nezdravom hranom toliko velika, ne bi trebalo da se mučite i žudite za njom, već zadovoljjit svoju želju (naravno, u razumnim količinama). Parče pice tokom nedelje neće toliko naškoditi vašem organizmu, koliko bi stres i nerviranje što ne možete da ga pojedete iako to želite. 

Dakle, jedan dan u nedelji, koji Gabriela naziva "Magični dan", bez griže savesti možete da se počastite vašom omiljenom poslasticom, bilo da je u pitanju parče torte, pica, burger, čaša vina ili hrana za poneti.

Ovakav način ishrane zaprvo podrazumeva da unosite u telo manje energije nego što trošite i tako podstičete organizam da koristi masnoće kao gorivo, umesto hrane koju konzumirate. Gabriela kaže da je tajna uspeha njenog programa (osim insistiranja na zdravoj hrani) to što taj jedan dan povećanog unosa kalorija neće uticati na metabolizam

Osim gubitka viška masnih naslaga, posledica ovakvog načina ishrane je i to što ćete bolje spavati, a imati više energije tokom dana.

Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da ovakva ishrana ima mnoge blagodeti po organizam. Kada podvrgnete telo postu, ono postaje otpornije, a neke studije otkrivaju da umereni post može imati protivupalno dejstvo, kao i fantastične posledice na kardiovaskularni sistem.

Ovaj sistem ishrane se zasiva na autofagiji, procesu u kojem telo locira i uništava slabe, oštećene i bolesne ćelije kako bi napravilo nove, moćnije ćelije, a to ima veliki uticaj i na podmlađivanje

Republika

Foto: pixabay.com

Ako žudite za picom, jednom nedeljno možete da je pojedete

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading